AKTUELNO

Za proslavu Nove godine vezuju se zanimljivi običaji i verovanja, neki od njih su potpuno besmisleni, ali ih ipak primenjujemo.

Nova godina je pred vratima i svi se uveliko pripremaju za najluđu noć. Naravno i za ovaj praznik se vezuju različiti običaji koji bi trebalo da vam donesu sreću, ali i verovanja da vam određeno ponašanje može upropastiti celu godinu.

Tako je mnogim pripadnicama lepšeg pola izbor donjeg veša postao važniji od toalete za novogodišnju noć.

Tradicija nošenja crvenog donjeg veša seže u daleki srednji vek, kada se crvena boja dovodila u vezu sa krvlju, đavolom i bacanjem čini, pa su je ljudi "skrivali" ispod drugih odevnih predmeta. Današnji običaj nošenja crvenog donjeg rublja u novogodišnjoj noći nastao je u Španiji i vrlo brzo se proširio širom sveta, a navodno donosi sreću u ljubavi. Dobra godina na tom planu očekuje vas i ako vam praznik prvo čestita osoba suprutnog pola.

Foto: Pixabay.com

Žuti veš privlači pare, a baksuz je obući pocepane gađe. Tuđe rublje donosi avanture, putovanja, ali i česte nesuglasice, dok tesne gaće najavljuju godinu loših procena i čestog udaranja retrovizora i branika prilikom parkiranja, ali i zadovoljstvo u krevetu.

Na prelasku iz stare u Novu godinu ne smete ništa izneti iz kuće, pa čak ni istresti mrvice sa stolnjaka, jer vam u suprotnom sledi godina bez novca. Takođe, za Novu godinu ne valja prostirati veš, jer to znači puno posla u novoj godini.

Veruje se i da Novu godinu treba dočekati sa puno buke, jer se tako teraju zli duhovi, a kada se otvara šampanjac dobro je da vas pogodi čep. Ako se baš niste dobro postavili, morate popiti poslednji gutljaj iz flaše, što je takođe garancija za odličnu godinu.

Foto: Pixabay.com

Za sreću u novoj godini, prvi gost u kući bi trebalo da bude tamnokosa i visoka muška osoba koja donosi dar. Sa druge strane, žene i muškarci crvene i plave kose donose nesreću.

#DONJI VEŠ

#Nova godina

#običaji

#verovanja

#veš