AKTUELNO

Mnogi nisu ljubitelji posne sarme, ali kada budu probali ovaj recept, promeniće mišljenje.

Sastojci za sarmu: 5 kašika ulja, 5 velikih glavica crnog luka, 200 gr pirinča (1 šolja za belu kafu), 1 supena kašika aleve paprike, 1 kašikica soli, ½ kašikice bibera, 100 gr mlevenih oraha, glavica kiselog kupusa od 2 kg.

Sastojci za zapršku: 2 kašike ulja, 2 ravne kašike brašna, 1 kašika aleve paprike.

Foto: Wikipedia.org/Zserghei

Pirinač očistiti i dobro isprati pod mlazom vode. Ostaviti ga da se ocedi i prosuši. Crni luk sitno iseckati pa ga na ugrejanom ulju udinstati da omekša. Kada je luk omekšao, dodati mu osušen pirinač i dinstati sve zajedno dok pirinač malo ne omekša (nekih 15 – tak minuta). Sve vreme dinstanja treba malo podlivati pirinač i luk vodom, tek na dno tave, da se pirinač ne bi uhvatio za dno.

Dodajte so i biber. Kada je pirinač malo omekšao, dodati mu alevu papriku i sve zajedno još malo prodinstati, par minuta. Na luk i pirinač dodati orase i dobro promešati. U ovoj fazi dobićete pomalo gnjecavu masu koja će na kraju biti divna sarma . Odvojite listove kupusa i svakom skinete debelu žilu. Smotate sarme na način na koji biste smotali i obične.

Pripremite zapršku. Na ulju zapržite brašno, stalno mešajući da ne zagori. Sklonite sa vatre, dodajte alevu papriku i na kratko vratite na vatru. Nakon toga, stalno mešajući, dodajte hladnu vodu na zapršku, kako biste je razredili a da ne dobijete grudvice. Na dno posude za koju imate poklopac (pekač, jena) ili ćete pokriti alu folijom, poslažete iseckan ostatak kupusa. Na to gusto poslažete sarme i prelijete ih zaprškom. Nalijete na to vode tako da pokrije sarmu. Poklopite i stavite na 200°C u lernu da se kuva sat vremena.

Autor: Pink.rs

#posna

#sarma