AKTUELNO

Opstipacija se može rešiti uz dobar plan i pridržavanje sledećih saveta.

Osobama koje pate od hroničnog zatvora svakodnevica nije laka. Međutim, malim promenama u svakodnevnom funkcionisanju možete napraviti velike korake u rešavanju problema opstipacije:

Pazite šta jedete

Da bismo izbegli probleme sa probavom i omogućili lakše pražnjenje organizma trebalo bi da svakodnevnu ishranu obogatimo hranom sa visokim sadržajem biljnih vlakana. Zato u svoj dnevni meni unesite integralne žitarice, voće i povrće.

Pijte dosta tečnosti

Voda je neophodna za zdravu peristaltiku creva, a time i za prevenciju zatvora. Pobrinite se da uvek uz sebe imate bocu sa vodom. Tako ćete izbeći periode dehidriranosti u toku dana, ma gde se nalazili. Vaša creva će vam takođe biti zahvalna na tome.

Pretvorite vežbanje u društvenu aktivnost

Redovna fizička aktivnost može pomoći u normalizaciji rada creva. Vežbe smanjuju stres, doprinose boljem snu i time poboljšavaju varenje. Fizička aktivnost ne mora biti visokog intenziteta da bi bila efikasna – tokom pauze na poslu ili druženja sa prijateljem prošetajte bar 15-20 minuta dnevno. Pokrenite mišiće, ugodite crevima i sprečite zatvor.

Foto: Unsplash.com

Smanjite stres

Stres dodatno može pogoršati postojeće simptome zatvora. Da biste ga smanjili možete isprobati različite pristupe – od meditacije, joge, vežbi disanja do psihoterapije i masaže.

Uspostavite rutinu

Vaše telo i creva su kao beba – vole da imaju svoj prirodni ritam. Stalno menjanje životnih navika, neredovna ishrana, nedovoljno spavanje narušavaju ritam i pravilan rad vašeg sistema za varenje. Evo nekoliko korisnih saveta za dobar ritam koji smanjuje stres i olakšava problem hroničnog zatvora:

• Rasporedite vreme svaki dan za odlazak u toaolet, po mogućnosti odmah nakon doručka. 

• Nikada nemojte ignorisati potrebu za pražnjenjem creva.

• Praktikujte da odlazite na spavanje i da se budite u isto vreme. Pokušajte da spavate najmanje 7-8 sati.

• Jedite obroke svaki dan u isto ili približno vreme.

• Popijte čašu mlake vode odmah nakon što se probudite

Foto: Unsplash.com

Redovna fizička aktivnost, pridržavanje dnevne rutine i planiranje obroka sa visokim sadržajem vlakana, kao i pronalaženje načina da se smanji stres, pružiće vam najbolju šansu da rešite svoj problem hroničnog zatvora.

Bez po muke olakšajte se(bi) i ne dozvolite da hronični zatvor remeti vašu svakodnevnicu!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje