AKTUELNO

Još uvek traje sezona kiselog kupusa, a osim podvarka, sarme, svadbarskog kupusa ili klasične salate, od njega možete napravite i veoma sočne, neobične kiflice.

Verujemo da ovakve kiflice još uvek niste probali, pa je vreme da tu grešku ispravite i obradujete porodicu ovim divnim, mekanim i ukusnim zalogajima.

Foto: Unsplash.com

Potrebni sastojci: 1 kg brašna, 300 ml mlakog mleka, 200 ml mlake vode, 2 kašičice šećera, 40 g svežeg kvasca, pola kesice praška za pecivo, 200 ml ulja, 300 g kiselog kupusa, 200 g sira, 200 g maslaca (ili margarina)

Priprema:

1. U 100 ml mleka stavite šećer i kvasac, pa sačekajte da nadođe.

2. U veću posudu za mešanje stavite brašno, prašak za pecivo, ulje i vodu, pa dodajte nadošli kvasac, i zamesite testo od svega toga sve dok ne bude lepilo za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite bar sat vremena da nadođe.

3. Za to vreme pripremite fil. Pržite kupus sve dok ne omekša, a povremeno dolijte vodu, kako ne bi izgoreo. Sa strane izgnječite sir, pa ga na kraju pomešajte sa toplim kupusom.

4. Kad je testo nadošlo, razvijte ga i rastanjite na debljinu od oko 3 mm, pa premažite površinu testa otopljenim maslacom. Seći trouglove željene veličine, filovati ih pripremljenim nadevom od kupusa i sira, pa uvijati u kiflice.

5. Kiflice ređajte na podmazan pleh, pa ih ostavite da odstoje 10 minuta na toplom mestu. Na kraju ih premazati otopljenim maslacem i posuti susamom ili kimom po želji.

6. Peći na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 do 40 minuta (čačkalicom proverite kada su gotove).

Autor: Pink.rs

#Kiflice

#Kupus