AKTUELNO

Svi znamo koliko je zdravo jesti povrće i voće jer obiluju vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Ali, postoje neke koje u nekim svojim delovima kriju i opasne materije.

Stoga, trebalo bi dobro obratiti pažnju i pažljivo ih otkloniti pre konzumiranja.

Izdanci i stabljike krompira

Foto: Pixabay.com

Krompir potiče iz porodice pomoćnica (Solanaceae) isto kao i otrovne velebilje - višegodišnja zeljasta otrovna biljka. Upravo to je i razlog što neki delovi krompira nisu jestivi.

Naime, izdanci i stabljike krompira sadrže toksičnu materiju solanin. Zato budite oprezni i obavezno odstranite pomenute delove pre nego što pripremite krompir za jelo.

Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

Listovi paradajza

Foto: Pixabay.com

Evropljani su se stotinama godina pribojavali paradajza, te su ovu vrstu povrća počeli da konzumiraju tek u 18. veku. Jedan od razloga jeste lišće paradajza koje sadrži toksične materije solanin i tomatin. Ove opasne materije mogu da izazovu želudačne tegobe. Veće količine lišća paradajza mogu da imaju i fatalne posledice po ljudsko zdravlje.

Koštice od jabuka

Foto: Pixabay.com

Jabuke spadaju među najzdravije voće koje obiluju vitaminima i mineralima, ali u sebi sadrže i jedan otrovan deo - seme koje sadrži komponentu koja se sastoji od šećera i cijanida i naziva se amigdalin.

Kada se preradi u ljudskom organizmu, pretvara se u cijanovodonik, jedan od ključnih sastojaka ciklona B, koji su u gasnim komorama koristili nacisti.

Dovoljno je da se pojede između 100 i 200 ml cijanida i u roku od nekoliko minuta posledice mogu biti smrtonosne. Ali, treba da znate da ukoliko progutate nekoliko semenki iz jabuke, nema bojazni jer naše telo može da svari male količine cijanida bez fatalnih posledica.

Lišće i cveće patlidžana

Foto: Unsplash.com

Lišće i cveće patlidžana takođe sadrži otrovnu materiju solanin, te treba izbegavati ove delove.

Autor: Pink.rs