AKTUELNO

Većina ljudi ima roblem nadutosti i gasova. Neprijatni grčevi u želucu i uznemirena creva javljaju se uglavnom kao posedica nedovoljnog žvakanja hrane, kada se unosi više vazduha nego što je potrebno.

Takođe, na pojavu ovog problema utiču i ugljeni hidrati, kao i laktoza iz određenih namirnica poput mleka, kupusa i nekih vrsta žitarica.

Foto: Unsplash.com

Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke namirnice smatraju se prirodnim proizvođačima gasova: vrući hleb, voće, povrće, (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak), mlečni proizvodi i gazirana pića.

Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Veštački zaslađivač - sorbitol ima osobinu da stvara gasove. Stomak se najčešće nadima zbog hrane koja se teško vari, ali može biti znak i da se u telu razvija opasna bolest, poput karcinoma. Ako često osećate nadimanje stomaka, treba obavezno da posetite lekara, a mnogi stručnjaci za lečenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji.

Reč je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vekovima je poznat kao vrlo lekovita biljka u narodnoj medicini.

Foto: Unsplash.com

Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lekom koji rešava problem nadimanja i gasova. Možete skuvati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu creva.

Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lek za ceo organizam. Mnogi stručnjaci preporučuju i đumbir u borbi protiv nadimanja stomaka.

Autor: Pink.rs

#Nadutost

#Stomak