AKTUELNO

Kako da istrajete i pobedite u borbi sa ova dva velika problema saznajte u tekstu ispod.

Gubitak kilograma ne samo da smanjuje rizik od mnogih bolesti, već može učiniti i da se osećate bolje u svojoj koži i zadovoljnije. Kada imate policistične jajnike, odbacivanje i samo 10% telesne težine može menstrualni ciklus vratiti u normalu. Takođe, može pomoći i u ublažavanju nekih simptoma sindroma policističnih jajnika.

Mršavljenje može poboljšati i osetljivost na insulin, što može smanjiti rizik za nastanak dijabetesa, bolesti srca, a mogu se izbeći i komplikacije koje su povezane sa sindromom policističnih jajnika.

Kako biste započeli borbu sa viškom kilograma, pre svega je neophodno da posetite vašeg lekara. Doktor će vas izmeriti, proveriće obime i BMI (indeks telesne mase).

Lekar vam na osnovu svih parametara može preporučiti lekove koji će uticati na regulisanje hormona, kao i lekove koji će se pobrinuti za dijabetes ukoliko se i sa njim borite. Lekove nikada nemojte uzimati na svoju ruku i oko terapije se uvek posavetujte sa lekarom. Takođe, terapiju nemojte sami prekidati.

Šta je to što dodatno možete da učinite za sebe?

Promena načina i stila života može biti od ključne važnosti kako biste kilažu i svoje zdravstveno stanje držali pod kontrolom.

- Jedine namirnice bogate vlaknima, sa što manje industrijskog šećera. Uzimajte redovno sveže voće i povrće, kao i žitarice celog zrna. Izbegavajte industrijsku hranu kao i onu masnu kako biste šećer u krvi držali pod kontrolom. Ukoliko niste sigurni koja hrana je dobra za vas i ukoliko se borite sa zdravom ishranom, razmislite da se posavetujete sa nutricionistom.

Foto: Promo

- Jedite više manjih obroka u toku dana, umesto 3 velika obroka. To će vam pomoći da kontrolišete šećer u krvi.

- Uvedite fizičku aktivnost bar 30 minuta u toku dana.

- Pratite sa vašim lekarom holesterol i krvni pritisak.

- Ukoliko ste pušač, potrudite se da nađete način da ostavite cigarete.

- Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan. 

Glukomanan se preporučuje pre svega zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Vezujući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista neophodno. Obzirom da se vlakna teško vare, ona se u želucu zadržavaju, pa čine da se u dužem vremenskom periodu osećamo sito.

Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Kada želimo da smršamo ovo je izuzetno važno.

Foto: Promo

Uvek kada jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči. Ovaj skok naš mozak registruje kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga.

Ovaj proces je toliko intezivan da nakon nekog vremena osećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu.

Zato je unos Nutriose od posebnog značaja. Ova vrsta vlakana pomaže kod regulacije nivoa šećera u krvi i tako sprečava njegove nagle skokove, čime nam omogućava da osećaj gladi držimo pod kontrolom. Herbafast Fiber sadrži obe vrste vlakana, a pored njih sadrži vitamin C, cink i vitamin D3 koji pomažu u održavanju imuniteta.

Još jedan esencijalni mineral je jako važan u regulaciji delovanja insulina, i njegovih efekata na metabolizam ugljenih hidrata, proteina i lipida, a to je Hrom. Hrom je važan faktor za pojačavanje aktivnosti insulina. Herbafast Avantgarde je preparat koji sadrži ovaj mineral, i koji sadrži aktivne sastojke koji doprinose regulisanju telesne mase kao što su paprika I đumbir.

Dakle, rešenje nije jedno i nije za svakoga isto. Ono što je na vama jeste da se potrudite da promenite neke životne navike i da se potrudite da zdrav način života postane vaša svakodnevica.