AKTUELNO

Postale su deo naše svakodnevice, pa su mnogi našli način da od njih naprave modni detalj. Ipak, mora se vodititi računa o kvalitetu tkanine, kao i o boji.

Žene i muškarci koji prate modu sve češće nose maske sašivene od najrazličitijih materijala, a neretko su i ukrašene kristalima, šljokicama, mnogim elementima koji onemogućavaju redovno održavanje, higijenu, sterilizaciju.

Foto: Unsplash.com

Ruska doktorka Elena Morozova kaže da te "moderne" maske mogu da budu opasne po zdravlje, a posebno ističe crne kao nebezbedne.

Prema rečima Morozove, crna boja je visokoalergena, a rizik je veći ako se maska pravi od sintetike, jer se javlja dermatoza, odnosno patološke promene na koži, koje mogu predstavljati ozbiljan problem.

Izuzetak je, kako kaže ova doktorka, samo ako su one napravljene od pamučnih tkanina i obojene kvalitetnom bojom. Dakle, ako niste sigurni u poreklo proizvoda, onda je bolje odabrati hirurške, poručuje dr Morozova.

Foto: Unsplash.com

Najčešći simptomi alergije na crnu boju su crvenilo, svrab, a može doći i do oticanja čela, očiju, ušiju pa i kože glave.

#Maska

#korona