AKTUELNO

Zašto polistični jajnici kod žena uzrokuju višak kilograma i kako pristupiti ovom problemu?

Veliki broj žena bar jednom u toku svog života vodi bitku sa viškom kilograma. Međutim, za one žene koje imaju i sindrom policističnih jajnika, borba sa viškom kilograma može da bude dugotrajna i posebno iscrpljujuća.

Sindrom policističnih jajnika je veoma čest hormonski poremećaj kod žena. Pored toga što ovaj hormonski poremećaj utiče negativno na plodnost, žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju veći nivo muških hormona i manje su osetljive na insulin, odnosno, imaju i insulinsku rezistenciju. Rezultat svega toga često jeste i višak kilograma i gojaznost. A spisak problema se ovde ne završava. Zbog svega toga ove žene imaju veći rizik da razviju bolesti srca, dijabetes…

Međutim, ukoliko imate sindrom policističnih jajnika i pronalazite se u redovima gore, sigurni smo i da znate da ozbiljnost ovog sindroma mnogo zavisi i od vašeg daljeg pristupa i ponašanja. Već neke promene u samom načinu života vam mogu pomoći da smanjite negativne posledice ove bolesti.

Foto: Promo

Zašto sindrom policističnih jajnika uzrokuje i višak kilograma?

Sindrom policističnih jajnika otežava telu upotrebu hormona insulina, koji obično pomaže da se pretvori šećer i skrob iz hrane u energiju. Ovo stanje – koje se naziva i insulinska rezistencija – može prouzrokovati visok nivo glukoze u krvi.

Visok nivo insulina povećava proizvodnju muških hormona zvanih androgeni, koji mogu dovesti do pojave simptoma kao što su rast dlaka na telu, akne, neredovni ciklusi i povećanje telesne težine.

Budući da stvaranje viška kilograma pokreću muški hormoni, taj višak se obično stvara u abdomenu. Tako da, umesto da imaju oblik „kruške“ , žene sa sindromom policističnih jajnika imaju više oblik „jabuke“. Masne naslage na stomaku su i najopasnije masti jer su povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti ali i drugim zdravstvenim stanjima.

Zdravstveni problemi koji prate policistične jajnike i višak kilograma

Bez obzira na to koji je uzrok, višak kilograma može predstavljati veliki zdravstveni problem. Kao što smo već i naveli, žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veliki rizik da razviju još mnogo drugih zdravstvenih problema koji su povezani sa viškom kilograma i insulinskom rezistencijom, a uključuju:

-dijabetes tipa 2

-visok holesterol

-visok krvni pritisak

-neplodnost

-karcinom endometrijuma

Mnoga od navedenih stanja mogu dovesti i do razvitka bolesti srca. Stručnjaci veruju da povećanje telesne težine može da bude i okidač za pojavu simptoma policističnih jajnika, a to su poremećaji ciklusa kao i pojava akni.

Nastaviće se…

Autor: Pink.rs

#Zdravlje