AKTUELNO

Prenos korona virus putem sperme ne može se u potpunosti isključiti, upozorava vrhunski strčunjak za plodnost.

Profesor Alan Pasej, androlog sa Univerziteta u Šefildu rekao je da je trenutno "malo dokaza" da se virus prenosi i telesnim tečnostima. Ipak, on upozorava da se ova teorije ne sme odbaciti jer su istraživanja na tu temu prilično ograničena.

- Došlo je do određenih podataka koja sugerišu da bi kovid mogao biti prisutan u testistima što može omogućiti prenos putem sperme - istakao je.

Kovid-19 koristi svoj zloglasni protein koji se vezuje sa ACE2 receptore u našem organizmu i napada invanzivne ćelije. Ovi receptori se nalaze najčešće nalaze u respiratornom traktu, ali i u srcu, krvnim sudovima, bubrezima, jetri, kao i u testisima.

- Poznato je da testisi imaju ACE2 receptore koje virus koristi za pristup ćelijama, pa bi ovo moglo objasniti zašto su oni meta kovida - kaže dr Ričard Vini, urolog iz Birmingema.

Dr Pasej kaže da je pregledao 14 najboljih naučnih radova o kovidu i muškoj plodnosti objavljenih do sada, te ističe da postoje novi dokazi da se virus nalazi u testisima bez nanošenja štete.

- Testisi su imuno privilegovana lokacija i virusi se tu mogu zadržati poprilično dugo, ne uzrokujući nikakvu kliničku patologiju kod pojedinca - rekao je.

U jednoj studiji, koja tek treba da se recenzira, uključena je mala grupa muškaraca koji su primljeni u bolnicu u Kini sa kovidom i testirani na virus u spermi. Bilo je i drugih malih studija koje sugerišu da je broj spermatozoida kod zaraženih muškaraca privremeno opao nakon što im je dijagnostikovana bolest.

Ali, Pasej kaže da studije poput ovih ne treba smatrati konačnim zbog "malog broja ispitanih muškaraca".

Foto: Unsplash.com

Bol u testisima kao simptom korone?

Naučnici takođe nisu sigurni da li bi bol u testistima mogao biti redak znak kovida. Od početka pandemije je zabeleženo nekoliko slučajeva kovid pozitivnih muškaraca sa ovim simptomom.

Anonimni muškarac iz Turske potražio je savet lekara zbog otoka i bolova u levoj strani prepona. Nije imao nikakve druge simptome korona virusa, poput upornog kašlja ili visoke temperature.

Međutim, lekari su odlučili da ga testiraju na SARS-CoV-2 jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.Rezultati su pokazali da ima korona virus, pa su odmah posumnjali da su bolovi u testisima bili prvi simptom, ali ujedno isključili i druge dijagnoze koje bi mogle dovesti do ovog simptoma.

Lekari Univerziteta Aćibadem Mehmet Ali Ajdinlar u Istanbulu koji su o ovom neobičnom slučaju izvestili u medicinskom časopisu "Urology Case Reports" hteli su da pokažu kako korona virus različito deluje na ljude.

#koronavirus