AKTUELNO

Da li ste se nekad zapitali koja su mesta najbolja za merenje, kako se i koliko dugo meri temperatura shodno mestu na koji se postavlja toplomer, koliko traje samo merenje i koji su toplomeri najpouzdaniji?

Otkako je proglašena pandemija korona virusa, iz straha, češće merimo temperaturu jer znamo da je ona jedan od prvih simptoma infekcije. A da li ste se nekad zapitali koja su mesta najbolja za merenje, kako se i koliko dugo meri temperatura shodno mestu na koji se postavlja toplomer, koliko traje samo merenje i koji su toplomeri najpouzdaniji? Odgovor na pitanje kako se pravilno meri temperatura dala je dr Kristina Milošević, specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

- Najtačnije merenje temperature ćete postići u tačkama najbližim delu tela gde je telesna temperatura konstantna. Dakle, temperatura izmerena ispod ruke, u rektumu i pod jezikom najtačnije odražava pravo zdravstveno stanje – objašnjava dr Milošević.

Foto: Pixabay.com

Ispod pazuha

Temperatura, kaže naša sagovornica, izmerena ispod pazuha može da bude prilično tačna ako je pravilno izmerite.

- Termometar se postavlja duboko u pazuh, čvrsto pritisne i drži od sedam do 10 minuta. Međutim, prilikom merenja temperature ispod ruke kod ljudi sa prekomernom težinom mogu se pojaviti ozbiljne greške. Masno tkivo deluje kao sloj između termometra i tela, pa je gojaznima preporučljivo da odaberu drugu tačku za merenje.

U rektumu

- Kada je u pitanju merenje temperature rektalno, meri se tako što se toplomer postavlja na dubini od pet centimetara u rektum, počev od anusa. Merenje traje pet minuta i predstavlja najpouzdaniju metodu.Temperatura merena rektalno pokazuje više vrednosti u odnosu na pazušno merenje za 0,4 do 0,8 stepena, a ako je razlika u temperaturi merenoj rektalno i pod pazuhom veća od jedan stepen, to nam može ukazivati na neki upalni proces u abdomenu – ističe doktorka.

Foto: Pixabay.com

Pod jezikom

Merenje temperature pod jezikom je jedna od redje koriscenih metoda.Izvodi se tako sto se vrh toplomera stavi pod jezik,a usta zatvore, samo merenje traje od pet do 10 minuta, a dobijena temperatura je nesto viša u odnosu na onu vrednost koju dobijamo merenjem pod pazuhom.

Koji se toplomeri danas najčeše koriste?

Za merenje telesne temperature nekada su korišćeni živini toplomeri, a danas se najčešće upotrebljavaju dve vrste - digitalni i beskontaktni.

Foto: Pixabay.com

- Digitalne toplomere koristimo za merenje temeperature pod pazuhom, pod jezikom i rektalno, a najpreciznije vrednosti s njim dobijamo rektalnim merenjem i pod jezikom. U danasnje vreme sve česce u upotrebi srećemo beskontaktne-infracrvene toplomere koji su namenjeni za merenje telesne temperature bez dodira, kao i za merenje temperature hrane, prostora... Kod infracrvenih toplomera merenjem telesne temperature uvek dobijamo za 0,5 više od vrednosti koja bi bila izmerena pod pazuhom. Zato ako merite temperaturu na ovaj način uvek oduzmite 0,5 od dobijene vrednosti pazušne temperature – savetuje doktorka Milošević.

Svaka temperatura preko 37,2 je povišena

Normalna telesna temperatura varira u rasponu od 36,6-37,2 stepeni, a sve preko toga smatra se povišenom temperaturom. Neophodno je da potražite medicinsku pomoć u slučajevima kada povišena temperatura (37,2-37,5) traje nekoliko dana, a temperature preko 38 zahteva hitan odlazak kod lekara.

#Zdravlje

#toplomer