AKTUELNO

Da li te i vi primetili da moderni roditelji sve češče ljube svoju decu u usta?

Mnoge slavne ličnosti, među kojima je i dizajnerka Viktorija Bekam, objavljivale su na svojim društvenim mrežama fotografije na kojima ljube svoju decu u usta. Njihove objave su izazvale žučne rasprave u kojima se polemisalo da li je to prihvatljivo ili ne. 

Foto: Pixabay.com

Doktori ističu da deca moraju da osete ljubav od strane svojih roditelja, ali ljubljenje u usta nije najbolji način pokazivanja emocija. Kada ljudibite dete u usta pokazujete da su granice njegovog tela otvorene.

Usta i usne su lične granice dečjeg tela, kako objašnjava psiholog. Kada poljubite dete u usne, pokazujete mu da su njegove granice tela otvorene i da neko može bez problema da uđe na njihovu teritoriju. Dakle, roditelji mogu povećati rizik da njihovo dete razvije „sindrom žrtve“ nemogućnošću da kažu „ne“ i da upravljaju svojim ličnim granicama.

Dete će se možda početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ali van porodičnog kruga - ljubeći drugu decu ili odrasle u usne kao način da izrazi saosećanje. Psiholog ističe da deca uče stvari od svojih roditelja i oponašaju ih. Zato se može destiti da pokušaju da ponove isti gest sa drugima, ne shvatajući da je reč o intimnosti.

Zbog toga ona preporučuje da se dete ljubi samo u obraze ili u čelo.

Autor: Pink.rs

#Poljubac

#deca