AKTUELNO

Nekoliko jednostavnih saveta mogu da budu od velike pomoći.

Na početku 2020. godine, niko nije mogao ni da sanja da će ceo svet svakodnevno i na otvorenom i na zatvorenom prostoru, nositi maske za lice.

Međutim, zaštitne maske su postale uobičajena stvar i mnogi su se na njih navikli.

Ono što mnogima predstavlja problem jeste iritacija kože lica, koja je izazvana usled nošenja ovih maski.

Bez obzira na to što svakodnevno nošenje maske pomaže u suzbijanju širenja pandemije koronavirusa, one definitivno nisu korisne za kožu našeg lica.

Maske mogu da oštete spoljašnji sloj kože, što dovodi do iritacije i upale. Osim toga, maske zadržavaju svu vlagu, znoj i ulje na koži, a sve ovo  stvara idealno okruženje za akne, iritacije i ostale probleme sa kožom.

Pošto i dalje ne možemo da prestanemo da nosimo maske, važno je da naučimo kako pravilno da negujemo lice, da bismo zaštitili kožu i izbegli iritaciju.

Kako možemo da izbegnemo iritaciju?

Nosite pamučnu masku

Nisu sve maske iste kada je u pitanju održavanje zdravlja kože. Nsite pamučne maske umesto sintetičkih, kako biste smanjili rizik od iritacije kože. Pamučne maske su takođe posebno korisne za osobe koje se više znoje u predelu lica, jer znoj može da pojača probleme sa iritacijom i aknama.

Izbegavajte da nosite šminku, ali koristite kreme

Stručnjaci savetuju da izbegavate nošenje šminke ispod maske. Šminka može da blokira pore i tako izazove iritaciju kože. S obzirom na to da se vaše lice svakako neće videti ispod maske, bolje je da koži date priliku da se odmori od šminke. Dermatolozi takođe savetuju da pre nošenja maske, uvek nanesete hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

Uvek očistite kožu kada skinete masku

Kao što treba da pripremite lice za nošenje maske hidratantnom kremom, tako treba da brinete i o koži nakon skidanja maske. Posle temeljnog pranja ruku, skinite masku i u potpunosti očistite lice nežnim sredstvom za čišćenje. Ovako ćete se rešiti nakupljene vlage, prljavštine i ulja. Nakon toga, ponovo nanesite hidratantnu kremu.

Redovno i pravilno perite masku

Masku trebate redovno da perete. Odaberite deterdžentb ez boja i mirisa kako biste izbegli nastanak iritacije ili drugih, nepovoljnih kožnih stanja, zbog jačine deterdženta.

#Maska

#iritacija