AKTUELNO

Šta je Kalemegdanska tvrđava za Beograd, to je Petrovaradinska za Novi Sad. Jedan od simbola grada, koji ga ponosno čuva i posle toliko vekova.

Ranije utvrđeni grad nadomak reke Dunav, Petrovaradin se danas nalazi u užem gradskom području Srpske Atine. U ovom gradskom predgrađu živi nešto manje od 15.000 stanovnika.

Osim aluvijalne ravni reke Dunav i lesne zaravni, u sastav Petrovaradina ulazi i deo Fruške Gore.

Uz reku Dunav, kroz područje ovog predgrađa grada Novog Sada prolaze i Bukovički i Rokov potok, a postoji i nekoliko močvara i bara.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ukupna površina gradskog naselja je 545 km².

U toku 18. veka se upravo na mestu današnjeg Petrovaradina nalazilo sedište Petrovaradinskog puka, austrijske vojne jedinice, u kojoj su služili uglavnom Srbi. Nedugo zatim postaje i sedište generalne komande za granicu između Srema i Slavonije.

Petrovaradinska tvrđava

Na ostacima tvrđave iz perioda srednjeg veka je krajem 17. veka počela gradnja današnjeg utvrđenja. Gradnja je traja sve do 1780. godine, a za to je zaslužna Austrija.

Često se za nju može čuti krilatica Gibraltar na Dunavu, budući da zaista dominira celim predelom.

Inače, dostupni podaci pokazuju da je još pre 4.500 godina pre Hrista postojalo naselje na području današnje Petrovaradinske tvrđave.

Pripadnici različitih plemena i kultura su živeli na tom području. Osim Rimljana, bili su tu i Huni, kao i drugi narodi, ali ipak tvrđava postaje izuzetno značajna u periodu turske vladavine.

Gradnja Petrovaradinske tvrđave kakvom je danas vidimo počela je u prvoj polovini 18. veka, po projektu Luiđija Ferdinanda Marsilja.

Usled aktuelnih prilika, gradnja tvrđave se odužila, tako da tek između 1753. i 1766. godine biva izgrađen barutni magacin, nove kasarne i konjušnice.

Kada su radovi konačno završeni 1790. godine, Petrovaradinska tvrđava je okarakterisana kao najsavremenije naoružana od svih tvrđava na području čitave Austrougarske monarhije.

Od 1948. godine se ovaj novosadski simbol nalazi pod zaštitom Republike Srbije.

Iako se danas Petrovaradinska tvrđava može nesmetano posetiti, to je ipak bilo omogućeno prvi put tek 1948. godine.

Danas je tvrđava jedna od najznačajnijih novosadskih atrakcija. Sa nje se pruža fenomenalan pogled na ceo grad i definitivno je mesto u Novom Sadu koje bi trebalo posetiti.

Crkve na području Petrovaradina

Od ukupno 9 crkava, koje se nalaze na ovom području, njih četiri su katoličke.

Osim pravoslavne crkve posvećene Svetoj Petki, tu se nalazi i crkva posvećena Svetom Varnavi i Svetom Iliji, kao i Svetom apostolu Tomi i ona, posvećena pokrovu presvete Bogorodice.

Od katoličkih bogomolja, u Petrovaradinu se nalaze crkva Svetog Roka i kalvarija, crkva snežne Gospe na Tekijama i crkva uzvišenja Svetog križa, kao i samostan Svetog Jurja.

Bez obzira na to da li ćete odlučiti da prošetate petrovaradinskim ulicama ili da uživate u pogledu na grad, odnosno da posetite znamenitosti u tom delu Novog Sada, mora se priznati da je ovo jedna od idealnih kraćih destinacija za predah, barem kada su u pitanju stanovnici glavnog grada.

#Novi Sad

#Petrovaradin

#Petrovaradinska tvrđava