AKTUELNO

Zašto bi trebalo da nabavite pticu? Koliko vremena imate da vam sve nabrojimo? Jer postoji mnogo razloga zbog kojih su ptice odlični kućni ljubimci.

Kada govorimo o ljubimcima najčešće se priča o psima i mačkama. Međutim postoji još puno životinjica koje mogu biti odlični ljubimci, a u tom rangu u samom vrhu su definitivno ptice. One su zabavne, nije ih komplikovano držati, i ne prave toliko nereda koliko možda mislite.

Ptice nisu na najboljem glasu u svetu ljubimaca. Mnogi misle da su prljave i naporne, i da je bolje da su u divljini. Međutim, ptice mogu biti divni ljubimci. U stvari, one su savršeni ljubimci za osobe koje vole interakciju, a ne mogu ili ne žele imati tipičnog ljubimca – psa ili mačku.

Veoma su inteligentne

Reći nekome da ima ptičji mozak je možda uvreda, ali ptice su, zapravo, među najinteligentnijim stvorenjima u životinjskom svetu. One su simpatične i veoma inteligentne, a mnoge od njih, kao što su afrički sivi papagaj, papigice tigrice, kakadu, vrane i druge, mogu da nauče da govore, odnosno da imitiraju ljudski govor. A to je nešto s čime se nijedna druga životinja ne može pohvaliti.

Po pravilu, ne treba im previše brige

Ovo zavisi od vrste ptice jer je nekima potrebno dosta brige i bavljenja njima. Ali, ne toliko koliko je potrebno za psa ili mačku – ne morate ih voditi u šetnju, naučiti da ne obavljaju nuždu ili ih zabavljati. Ptice su veoma „higijenski osveštene“ životinje – one se svakodnevno sam čiste, pa nećete imati brige s pranjem u kadi ili vođenjem na šišanje. Isto tako je i puno lakše očistiti kavez nego mačju posudu s peskom.

Foto: Unsplash.com

Njihova nega nije skupa

Rasni psi i mačke znaju poprilično koštati. Međutim, pticama je potrebno puno manje hrane i vode na dan. Uz specijalizovanu hranu iz prodavnice za ljubimce one mogu jesti voće i povrće. Samo im nemojte davati avokado, semenke jabuka, luk, čokoladu ili gljive jer su te namirnice veoma štetne za naše male pernate prijatelje. Uz nabavku ptice i hrane, moraćete nabaviti i kavez. Ali sve to zajedno koštaće vas manje nego sve što je potrebno za psa ili mačku.

Savršene su za male prostore

Ako imate mali stan, pas ili mačka možda nisu najbolja opcija – jer naprosto nemate dovoljno mesta za trčkaranje i igru. Taj problem s pticom nemate – njima je dovoljan i njihov kavez.

Duže žive

Ptice generalno gledajući imaju duži životni vek od ostalih kućnih ljubimaca. Iako neke žive manje ili jednako kao i psi ili mačke, neke vrste ptica i papagaja mogu živeti i preko 100 godina – amazonke i sive afričke papige oko 50 godina, kakadu preko 65 godina, crveno-modra ara (macao) preko 80 godina.

Veoma su druželjubive i zabavne

Ptice su veoma društvene životinje i mogu se za svog vlasnika vezati više nego psi i mačke. Mnoge ptice se uopšte ne vole odvajati od svojih vlasnika, pa ih prate čak i u svakodnevnim obavezama kao što je odlazak u prodavnicu ili na posao. Uz pravilnu brigu i dosta posvećivanja vremena – možete ih naučiti i raznim trikovima (osim pričanja) kojima će zabavljati vas i sve koji vam dođu u posetu.

#ljubimci

#ptice