AKTUELNO

Osim suvog grla, kratkog daha, gubitka čula mirisa i temperature, pojavio se još jedan simptom virusa korona za koji lekari kažu da je možda i najraniji pokazatelj infekcije – suv nos.

Mada je korona s nama oko godinu dana, stručnjaci i dalje primećuju nove simptome zaraze. Tako se sada suv nos pominje kao znak za alarm, i to možda čak i najraniji pokazatelj virusa u telu.

Osim onih najčešćih simptoma koji su ustaljeni mesecima unazad (temperatura, kratak dah, suv kašalj i gubitak čula mirisa), nedavna studija u Španiji je pokazala da čak 70 odsto pacijenta koji su preležali kovid imalo suv nos. Njima su se tek potom javili drugi simptomi bolesti, pišu na sajtu Express.co.uk.

Stoga su dr Hordi Navara i njegov tim sa Univerziteta u Barseloni uvereni da su pronašli simptom koji je do sada bio zapostavljen. Kako kaže dr Navara, ovaj suptilan znak je bio neotkriven do sada jer su ga prikrili mnogo izraženiji simptomi kovida, kao što je kratak dah.

Naučnici kažu da je zato sada potrebno izvršiti obimnije studije kako bi se pokazalo koliko dugo su pacijenti imali ove probleme sa nosom pre nego što im je potvrđen kovid.

#Simptomi

#Zdravlje

#koronavirus