AKTUELNO

Da li znate za ovu vrstu masnih naslaga koja postoji u vašem telu?

Čućete verovatno i da je drugi naziv za ovu vrstu masnih naslaga „skrivena“ masnoća. Visceralne masti se skladište duboko u stomaku, omotane su oko vaših organa, uključujući jetru i creva. Visceralne masti čine približno desetinu celokupne masti koja je uskladištena u telu.

Većina masti se skladišti ispod kože i poznata je kao potkožna masnoća. To je mast koju možete videti i osetiti među prstima kada pritisnete kožu.

Ostatak masnih naslaga u telu je skriven. To je ta visceralna masnoća, zbog koje nekome stomak ide preko pantalona ili možda vašem telu daje onaj oblik „jabuke“.

Te masnoće u organizmu „ne sede samo skrštenih ruku“. Te masti proizvode toksine i hormone koji mogu biti izuzetno loši za telo. Sakrivene telesne masti proizvode više ovih supstanci nego masti ispod kože, pa su zato i opasnije. Čak i kod mršavih ljudi, ukoliko imaju veći udeo visceralne masti, može doći do čitavog niza zdravstvenih problema, iako nemaju problem sa viškom kilograma.

KOJI SU ZDRAVSTVENI RIZICI UKOLIKO IMATE PREVIŠE VISCERALNE MASTI?

Ukoliko imate visceralnu masnoću na stomaku, to može biti znak metaboličkog sindroma. Skup poremećaja koji uključuju visok krvni pritisak, gojaznost, visok holesterol i rezistenciju na insulin, što zajedno povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Ukoliko imate visceralne masti u stomaku one mogu prouzrokovati:

dijabetes tipa 2• bolesti srca• karcinom• astmu• oboljenje jetre• visok krvni pritisak• bolest žučne kese• probleme sa plodnošću

Foto: Promo

KAKO DA ZNATE DA LI IMATE VISCERALNU MASNOĆU?

Najbolji način da utvrdite da li imate visceralnu masnoću je da izmerite struk. Merenje struka može biti dobar pokazatelj koliko masti je duboko u stomaku, oko vaših organa. Merenje indeksa telesne mase (BMI kalkulator), takođe je dobar način da se utvrdi da li imate previše masnih naslaga. Ako mislite da su mere vašeg struka i BMI preveliki, razmislite o tome da se obratite svom lekaru, a zatim i da se posavetujete sa nutricionistom.

ŠTA JE UZROK VISCERALNE MASNOĆE?

-Jednostavno je. Masnoća se skladišti kada unesete previše kalorija i kada nemate dovoljno fizičke aktivnosti. Neki ljudi imaju tendenciju da skladište masnoće na stomaku, a neki na bokovima, a to je već nešto što određuje genetika.

-Kod žena, starenje može uticati na telo i gde ono skladišti masti. Naročito nakon menopauze, mišićna masa žena se smanjuje, a masnoća se povećava. Kako žene stare, veća je verovatnoća da će razviti više visceralne masti u stomaku, čak i ako se vidno ne ugoje.

-Kod muškaraca, starost i genetika takođe igraju ulogu u razvoju visceralne masti. Konzumiranje alkohola posebno može negativno uticati na stvaranje više masti na stomaku kod muškaraca.

KAKO MOGU SMANJITI VISCERALNU MASNOĆU?

Najbolji način za smanjenje visceralne masti je vežbanje. Pored toga što smanjuje viscelarnu masnoću vežbanje takođe sprečava povratak visceralne masti.

Druga opcija jesu lekovi, ali se lekovi za sada nisu pokazali toliko efikasni u smanjenju visceralne masti kao vežbanje.

Ukoliko vam na pamet padaju hirurške metode, znajte da liposukcija ne deluje na uklanjanje visceralne masti.

Foto: Promo

Iako ne možete da promenite genetiku, hormone ili godine, možete izgubiti kilograme i umanjiti visceralnu masnoću tako što ćete:

vežbati najmanje 30 minuta svakog dana• uvesti zdravu ishranu• ostaviti cigarete• smanjiti unos šećera• obezbediti sebi dovoljno sna• umesto lekova, potražiti preparate na prirodnoj bazi koji vam mogu pomoći

Ako do sada još uvek niste proveravali kakvo je stanje sa viceralnim masnoćama u vašem organizmu, vreme je da sada to učinite.

Autor: Pink.rs

#Masti

#gojaznost