AKTUELNO

Nešto ukusno, što će vas držati sitim satima, a što se vrlo lako priprema. Nešto poput rižota. Baš kao i palenta, rižoto deluje jednostavno za spremanje, ali su sitnice te koje čine da njegov ukus bude – božanstven. Kako biste uvek imali savršenu opciju za prilog uz vaše omiljeno jelo, donosimo vam danas rižoto sa parmezanom, koji je nešto poput praznog platna kada je reč o prelivima.

Postoji nekoliko koraka koje ne smete da preskočite pri pravljenju ovog izvrsnog priloga. Za početak tečnost sa kojom ćete ga prelivati treba da bude zagrejana, i slana. Ovo će omogućiti pirinču da se ne ohladi i stvrdne previše prilikom kuvanja. Druga važna stavka, tiče se mešanja. Iako ste verovatno slušali da je neohodno neprestano mešanje, nije kraj sveta ako zastanete na minut i dozvolite sastojcima da se povežu.

SASTOJCI ZA 4 PORCIJE: so i biber po potrebi, ekstra devičansko maslinovo ulje, ½ glavica crnog luka, sitno iseckanog, 1 šolja pirinča, ½ šolja belog vina, 2 kašike neslanog putera, 1 šolja sitno narendanog parmezana + ekstra za serviranje

PRIPREMA:

U šerpi dovedite do ključanja 5 šolja vode. U drugoj šerpi zagrejte maslinovo ulje a potom dodajte luk i dinstajte. Povremeno mešajte i dodajte prstohvat soli. Zatim sipajte pirinač i mešajte kako bi se sve sjedinilo, oko 5 -10 min. Dodajte vino i nastavite da mešate. Dodajte vodu u više navrata, dopuštajući pirinču da je upije posle svakog dodavanja. Ponavljajte dok ne postane kremast ali ne i previše gust. Nakon 25 minuta, sklonite sa vatre i umešajte puter. Postepeno mešajući dodajte i parmezan. Podelite u 4 jednake manje posude i ukrasite parmezanom.

#Rižoto