AKTUELNO

Hotelijeri počinju sa pripremama za strane turiste koji će početi da stižu od marta 2021. godine.

Kako će izgledati turizam posle pandemije? Udruženje hotelijera i restoratera Srbije zna odgovor na ovo pitanje i uveliko se spremaju da dočekaju strane turiste 2021. godine.

Istraživanje čuvenog putničkog sajta  "Trip edvajzer" je pokazalo da 84 odsto turista planira da putuje isključivo u zemlje u kojima se osećaju kovid-bezbedno.

- Pečat će dobiti onaj ko ispuni Protokol od100 stavki, ali će ga gubiti oni koji prekrše samo jednu - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

Genov pored pečata koji će dobijati hoteli koji ispune uslove na 47 strana Foto: A. M.Gradski restorani u beleže pad od 70, a hoteli od 70 odsto. U isto vreme hoteli na planinama i u banjama beleže evropski rekord po popunjenosti kapaciteta.

- Spremamo se za oporavak turizma koji će početi marta 2021. godine, a tada hoteli neće izgledati onako kako ih mnogi pamte - ističe Genov.

Za početak, hotelijeri će morati da transformišu objekte u beskontaktne hotele.

Gosti će se čekirati i otvarati vrata mobilnim telefonom, peškiri se neće nalaziti u kupatilu nego "higijenskoj torbi", orman će biti bez vrata, frižider u sobi će morati da ima UV lampu, a sva nepotrebna dekoracija mora da se skloni. Centralna klima će moći da radi ako je u nju ugrađena UV lampa.

- Nekada smo se dičili osmehom i gostoprimstvom, a u budućnosti će akcenat biti na higijeni i treba očekivati da će se u najskorijoj budućnosti u hotelskom šanku upaliti svetlo ako gost priđe barmenu bliže od 1,5 metara - objašnjava Genov.

Beograd je prošle godine na svim top listama nalazio na jakom drugom mestu. Proglašen je za drugu najbolji siti-brejk prestonicu posle Talina, po cenama hotelskih soba bio je drugi posle Bukurešta, a hosteli su bili najjeftiniji posle bugarskih.

#Putovanja