AKTUELNO

Saznajte ekskluzivno koje su to krajnosti, a koje sličnosti muškog i ženskog razmišljanja o seksu.

Koliko su, zapravo, različiti muškarci i žene u razmišljanjima o seksu i erotici? Seksualni terapeuti kažu- kao noć i dan.

Muškarci, bez obzira vrstu seksualnog opredeljenja, imaju tendenciju da automatski reaguju na atraktivne delove tela. Ženska želja je više zavisna od konteksta. Tako da postoje dobro utvrđene statističke razlike u obrascima erotskog odgovora kod muškaraca i kod žena.

Iskustva muškaraca i žena u odnosima se takođe razlikuju. Žene obično imaju tendenciju da se žale da su ignorisane ili zanemarene od strane partnera. Muškarci su generalno osetljivi na kritiku, a oni sa strahom od vezivanja su skloni otvorenim odnosima ili opcijama. 

Ovo su, naravno, samo statistički prosečne tendencije i ima mnogo izuzetaka. Ali izuzeci, kako kažu, teže da dokažu pravilo.

Šta zapravo znače ove muško-ženske razlike? Šta ih izaziva?

Naučne studije (1) su dokumentovale izvesne razlike između mozga žena i muškaraca. Ženski mozak ima tendenciju da bude fizički manji, da ima više sivih, ali manje belih ćelija, i ima manju amigdalu i veći hipokampus.

Prema seksolozima autorima članka objavljenog 2015. „Sex beyond the genitalia: The human brain mosaic” (2), malo muškaraca ili žena ima apsolutno muški ili ženski mozak. Većina mozgova je „mozaičnog tipa“ - kombinujući karakteristike mozga tipične za jedan pol, sa onima koji su tipičniji za suprotni pol. Ova ideja je sa aspekta seksologa, jako privlačna. Mnoge osobe kombinuju klasične muške i ženske obrasce na nove načine

Naš um, za razliku od fizičkih karakteristika mozga, veoma je pod uticajem kulture. Ali kultura ne može apsolutno sprečiti naš um da izrazi vlastite tendencije. 

U nekim prethodnim istraživanjima seksologa naglašavano je da seksualna želja muškaraca ima tendenciju da bude “spontana”, a ne “odgovorna”. Najlakši “okidač” koji upali muškarca jeste strast između njega i partnerke, što može da zbuni partnerku kojoj je strast samo uvod za proces parenja, tj. ostvarenja porodice, koju ona priželjkuje.  

Foto: Unsplash.com

Za žene je karakteristično da imaju monopol na “odgovornu” želju. Mnoge žene navode da je osećaj strastvene želje i odgovornosti prema partneru važniji od orgazma. Kod većine muškaraca je obrnuta situacija, ali svakako postoje i oni kojima je strast i kvalitet odnosa bitniji od same završnice seksualnog odnosa. Erotska priroda ovih muškaraca je samo malo “mozaik” - uglavnom muški, ali sa primesama ženskog razmišljanja.

Muškarci sa koji reaguju na želju i strast samo su jedan primer. Takođe, prema statistikama, muškarci imaju tendenciju da masturbiraju više od žena. Ali, u zadnjim decenijama, zahvaljujući podizanju seksualne svesti kod žena, sve je više i žena koje to rade svaki dan, kao i muškaraca koji to rade retko.

Jedan broj muškaraca navodi da ne reaguju automatski samo na golo telo partnera. Njima je potreban intrigantan kontekst, kao i većini žena. Neki seksolozi tvrde da bi trebalo samo da izbacimo tipično „muško“ i tipično „žensko“ razmišljanje kao oznake. Ove etikete u krajnjoj liniji stvaraju više problema i zabuna nego vrednosti.

Nove činjenice i istraživanja o ljudskom mozgu će verovatno trajati dugo dok se ne uhvatimo u koštac sa kompleksnošću ljudskog seksualnog ponašanja. Ali, ako i kada to uradi, pretpostavka je da će to potvrditi da je većina nas na neki način malo seksualnog mozaična, tj. da ima primese i muških i ženskih seksualnih obrazaca.

Foto: Unsplash.com

Što više učimo o ljudskoj seksualnosti, to više shvaćamo da su ljudi erotski i seksualno različitiji, nego što smo ikada mislili. A možda je u tome sva lepota.

Sada kada sve ovo znate, ne preostaje vam ništa drugo nego da krenete u akciju. Ukoliko imate problema sa “podizanjem” strasti, tu je vaš prijatelj - Afrička šljiva u kapima, da otkloni sve blokade i probleme i zagreje vaš krevet! 

Foto: Promo/Abela Pharm

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204758/ 

(2) https://www.pnas.org/content/112/50/15468 

Autor: Pink.rs