AKTUELNO

Da je pas čovekov najbolji prijatelj, to već svi znamo, kao što sve znamo i o njihovoj lojalnosti prema čoveku. Ali, znamo li o njima i neke malo manje poznate činjenice? Samo najveći zaljubljenici u ovu odanu životinju znaju sledeće.

1. Psima je nos mokar kako bi mogli da apsorbuju hemikalije

Sigurno ste primetili mokar nos, ali da li znali zašto? Vetstreet kaže da su pseći nosevi mokri kako bi im pomogli da apsorbuju mirisne hemikalije! Njihov nos luči posebnu sluz koja pomaže apsorpciji ovih kemikalija, a potom ližu nos da osete miris.

2. Pesma Bitlsa ‘A Day in the Life’ ima frekvenciju koju samo psi mogu da čuju

Pustite svojim psima ovu pesmu Bitlsa i proverite ovu činjenicu koju je 2013. godine otkrio Pol Mekartni koji je rekao da je dodao frekvenciju koju samo psi mogu da čuju na kraju pesme A Day in the Life.

3. Tri psa su preživela potonuće Titanika

D li ste znali da su tri psa preživela potonuće Titanika 1912. godine? Vetstreet navodi da su psi bili u prvoj klasi i uključivali su štene pomeranca – koje je vlasnik zamotao u ćebe da bi pobegao, a svi su mislili da nosi bebu. Spašeni su još jedan pomeranac i pekinezer.

4. Čulo mirisa goniča svetog Huberta ili blodhund može se koristiti kao dokaz na sudu

Prema PBS-u, njuh blodhunda ili, kod nas poznatog i pod nazivom goniča svetog Huberta, toliko je primetan da se može priznati kao dokaz na sudu. Neverovatna je činjenica da blodhund takođe može pratiti staze stare više od 300 sati i mogu ostati na stazi više od 200 kilometara!

5. Najviši pas na svetu visok je 111 centimetra

Najviši pas na svetu bio je nemačka doga po imenu Zevs. Njegova visina iznosila je čak 111 cm i trenutni je Ginisov rekorder.

6. Basenji psi ne laju nego jodluju

Ako ste mislili da su svi psi lajali, pripremite se za ovu pseću činjenicu. Basenji ne laje, već jodluje, cvili i vrišti.

7. Njufaundlenderi su neverovatni spasioci

Njufaundlenderi su psi vrhunski psi spasioci jer imaju vodootporne kapute i rebrasta stopala. Prvobitno su uzgajani kao ribarski pomagači i kako bi spasili ljude od davljenja. Neki vlasnici su čak otkrili da je njihov njufaundlender pokušavao da ih „spasi“ dok plivaju.

8. Hrt bi mogao da pobedi geparda u trci na velike daljine

Hrt bi zapravo pobedio geparda u trci na velike daljine! Prema Psychology Todayu, hrtovi su izvrsni trkači na duge staze i mogu zadržati brzinu od 35 km/h do 11 kilometara. Kad je najbrži, gepard može zadržati brzinu samo oko 200-300 metara.

9. Slepac i njegov pas vodič prepešačili su Apalači staza

Vašington Post je objavio da je tokom osam meseci 1990. godine slepi Bil Irvin pešačio Apalači stazom dugom 3.500 km sa svojim psom vodičem Orientom pomažući mu na putu.

10. Evoksi u Ratovima zvezda nastali su po liku pasa

Ako ste ljubitelj Ratova zvezda i pasa, obradovaće će činjenica koja ih povezuje. Los Anđeles Tajms tvrdi da je Džordž Lukas Evokse oblikovao prema svom porodičnom psu!

11. 30% dalmatinaca je gluvo je na jedno uvo

UFAW navodi da je u proseku oko 30% dalmatinaca gluvo na jedno uvo, a 5% na oba. To je zbog nečega što se naziva ekstremni gen piebald koji je odgovoran za njihov beli ogrtač i plave oči (kod nekih od njih). Dalmatinci s većim tamnim mrljama ređe će biti gluvi.

12. Saluki je najstarija rasa pasa

Ginisov rekord za najstariju rasu pasa drži saluki. Pasmina datira iz 329. godine pre Hrista, a kao stari kućni ljubimci držani su u drevnom Egiptu. Navodno su u južnom Iraku pronađene i rezbarije psa koji izgleda slično salukiju, a datiraju iz 7000 godina pre nove ere.

13. Čau-čuu i šar-pei imaju crne jezike

Ovo su jedine su dve rase pasa koje imaju potpuno crne jezike. Još zanimljivije, uzrok ovih crnih jezika trenutno je nepoznat.

14. Psi imaju tri kapka

Mnogi vlasnici nisu čuli za ovu zanimljivu pseću činjenicu, ali da li znate da vaš četvoronožni prijatelj ima tri kapka? Prema iHeartDogs, treći kapak naziva se „haw“ i odgovoran je za održavanje oka zaštićenim i podmazanim.

15. Afrički lovački pas najuspešniji je lovac na svetu

Afrički lovački pas najuspešniji je lovac na svetu. Uspešni su u 50-70% lova, što ih čini dosledno najboljim lovcima na sisare, čak drže i trenutni Ginisov rekord u tome.

#Pas