AKTUELNO

Mesecima nije znala da bolje od raka, a onda joj je u video pozivu saopšteno da joj je ostalo šest meseci života.

Kimberli Ekles (23) živela je šest meseci u agoniji dok joj je na levom obrazu rastao tumor, a onda se srušila na poslu. Prebačena je u bolnicu, a preko poziva na Zumu saopštena joj je dijagnoza koje se pribojavala. Nije uspela da zasutavi suze pred sedmogodišnjom ćerkom.

"Moje srce je slomljeno, imam samo 23 godine i prelepu ćerkicu kojoj sam potrebna. Ali imam jedan procenat šanse da preživim i rečeno mi je da ću živeti šest meseci", ispričala je Kimberli koja radi kao dečja negovateljica, piše britanski "San".

Kako je dodala, trudi se da bude hrabra da ne bi uznemirila ćerku, ali ne može da se pomiri sa time da će morati da je napusti i da neće gledati njeno odrastanje.

"Ne mogu ni da zamislim koliko bi bilo drugačije da nije bilo pandemije i da mi je rak ranije dijagnostikovan. Mora da ima mnogo pacijenata obolelih od kancera u istom položaju kao ja sada", napomenula je Kimberli koja živi u Lejlendu u Engleskoj sa ćerkom i partnerom Dejvidom Ajderdom (24).

Kimberli boluje od rabdomiosarkoma, izuzetno agresivnog raka, veoma retkog kod odraslih.

Mislila je da ima čir na usnama kada je u junu prošle godine prvi put primetila simptome. Rečeno joj je tada da ima problem sa pljuvačnom žlezdom. Promena se do februara pretvorila u bolni tumor veličine teniske loptice. Bili su joj zakazani pregled, biopsija i magnetna rezonanca. Sve je to bilo otkazano zbog pandemije.

U avgustu je hitno prebačena u Kraljevsku bolnicu u Londonu. Biopsija najpre nije pokazala da ima kancer, ali je to ustanovljeno narednom analizom. Počela je da prima tri hemoterapije koje su uzrokovale opadanje kose.

Očekuje je uskoro 12-časovna operacija uklanjanja tumora i dela vilične kosti kao i transplantacija kostiju i kože sa leđa.

Šta je to rabdomiosarkom?

Rabdomiosarkom ili rabdomiosarkom je brzo rastući karcinom koji se može razviti u mekim tkivima (vrsta mišića), gotovo bilo gde u telu, a često se javlja kod dece.

Postoji više tipova ove bolesti.

Embrionalni rabdomiosarkom obično pogađa decu mlađu od šest godina. Javlja se predelu glave i vrata, a posebno u tkivima oko očiju (orbitalni rabdomiosarkom). Drugo uobičajeno mesto tumora je područje genitalija, a može se pojaviti i u maternici, vagini, mehuru ili prostati.

Od alveolarnog rabdomiosarkoma najčešće boluju deca starijeg ili adolescenti. U pitanju je tip raka agresivniji od embrionalnog rabdomiosarkoma i češće se pojavljuje na rukama i nogama, grudima ili trbuhu.

Treći tip zove se anaplastični rabdomiosarkom i spada u najređu vrstu. Odrasli su ranjiviji od dece, kada je ovo oboljenje u pitanju.

I dok uzrok kancera nije poznat kao simptomi se izdvajaju:

- kvržice koje ne nestaju ili su natečene

- natečene oči ili otečeni kapci

- glavobolja i mučnina

- poteškoće sa mokrenjem ili poremećaji u radu creva

- krv u mokraći

- krvarenje iz nosa, grla, vagine ili rektuma

- povećanje jednog skrotuma.

#rabdomiosarkom