AKTUELNO

Saznajte kako da sanirate bolove u grlu na najefikasniji, prirodan način.

Vrlo često nam se desi da nas nešto golica, grebucka u grlu. Nekada je to blago, a nekad se javlja i bol pri gutanju ili suv nadražajni kašalj.

Mogući uzročnici

Obično se ove tegobe javljaju u jesen.

Ukoliko vas boli grlo, možete posumnjati na najpre na virusne i bakterijske infekcije.

Sa druge strane mnogi zagađivači iz spoljne sredine kao što su gasovi, dim, čestice prašine, alergeni, mogu takođe izazvati ove tegobe.

Prateći simptomi

Ukoliko je kašalj suv i nadražajni, može dovesti do promuklosti i izmenjene boje sopstvenog glasa.

U ovakvim stanjima kada se ne javljaju nikakve druge tegobe, kao što je npr. povišena temperatura, i to preko 38,5 C, treba početi sa toplim napicima i preparatima koji nam lokalno pomažu u otklanjanju simptoma, naročito ukoliko vas boli grlo.U isto vreme ovi preparati sprečavaju da se na terenu razvije infekcija. 

„Lekovi“ iz prirode

Od preparata najbolji su oni koji u sebi imaju propolis, cink, prirodni vitamin C i N-acetilcistein

Foto: Promo/Abela Pharm

Propolis

Propolis je pčelinji proizvod koji nastaje iz smolastih supstanci bogatih polifenolima koji imaju antibakterijsko, antivirusno, antioksidativno, lokalno anestetičko. Umanjuje bolnost grla, naročito prilikom gutanja, ima antiseptično i imunostimulatorno dejstvo.

Dokazano sprečava rast gram pozitivnih bakterija (stafilokoka, streptokoka), kao i drugih veoma otpornih bakterija. Pojačava imuni odgovor. Propolis je prirodni antibiotik, a idealno je ako je prečišćen i bez alergena tako da bez bojazni može svako da ga uzima.

Kako su u najvećem broju slučajeva uzročnici infekcija virusi, ne treba posezati za antibioticima, njih ostavljamo za situacije kada je to zaisto potrebno i kada lekar kaže da treba da se primenjuju.

Med

Med je veoma zdrav i treba ga što više koristiti. Sadrži inverzne šećere, etarska ulja, flavonoide, minerale, vitamine, vosak i polen što ga ubraja u jednu od najzdravijih namirnica. Med je prirodni antibiotik i antioksidans jer pokazuje antibakterijski, antiinflamatorni i antivirusni efekat. Pomaže u elimininaciji bakterija, virusa i deluje na smanjenje zapaljenja, a samim tim i smanjenje bola.

Možete sebi da pomognete u zaštiti od infekcije za zdravo grlo!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje