AKTUELNO

Bolovi u grlu i nadražena sluzokoža mogu da budu veoma neprijatni. Umesto kupovnih preparata, predlažemo vam četiri domaća napitka koji će brzo umiriti nadraženo grlo.

Zajedničko svim ovim napicima jeste da služe za ispiranje grla, kao i da se veoma lako pripremaju.

Takođe, odlični su i kao sredstvo za dezinfekciju.

1. Kurkuma i morska so

U 250 ml mlake vode razmutite jednu kašičicu praha kurkume i pola kašičice morske soli. Kurkuma je poznata po antiseptičkim svojstvima pa dobro deluje protiv bolova.

2. Jabukovo sirće i med

U 250 ml mlakog čaja od žalfije dodajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta i jednu kašičicu meda. Med će ublažiti osetljivost grla, a sirće će delovati antibakterijski.

3. Limun, so i kajenski biber

U 250 ml mlake vode razmutite jednu kašiku limunovog soka, jednu kašičicu soli i prstohvat kajenskog bibera. Kajenski biber poboljšava imunitet i čisti grlo od virusa.

Foto: Pixabay.com

4. Beli slez

U 250 ml čaja od belog sleza dodajte i jednu kašičicu đumbira u prahu. Đumbir je snažan antiseptik i dobar je protiv bolova, dok slez smiruje nadraženu sluznicu disajnih puteva.

5. Žalfija

Skuvati 250 ml čaja od žalfije, pustiti da se malo prohladi, pa dodati pola kašičice soli. Grgoljiti nekoliko puta na dan. Žalfija je odavno poznat lek za lečenje upala, a smiruje i stres.

6. So i voda

Ovo je tradicionalni i vrlo jednostavan lek za grlobolju. U šolju tople vode dodajte i četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladan rastvor neće biti efikasan.

Da biste pojačali antiseptički učinak, u ovu mešavinu možete da dodate i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralisirati kiselinu u ustima i smanjiti osećaj žarenja grla.

Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte celu količinu koju ste napravili. Nikako ne gutajte rastvor. Kod svakog ispiranja usta pripremite svež rastvor, piše narodnilijek.com.

#Bol

#Grlo

#NAPITAK