AKTUELNO

Slovenački skijaški centri pripremaju se za novu sezonu kao da će ona sutra početi, uprkos velikim rezervama vlade da još neko vreme ne treba računati na tako nešto zbog teške epidemiološke situacije.

Mariborsko Pohorje i skijalište Krvavec, već su, zahvaljujući nižim temperaturama, svoje terene pokrili veštačkim snegom i prodali nekoliko hiljada sezonskih karata u pretprodaji.

Svesni su, međutim, da sve zavisni od epidemiološke situacije i eventualnih relaksacija sada važećih mera, čemu se ne treba odmah nadati, prenosi agencija Hina pisanje slovenačkih medija.

Da je skijanje, a naročito masovno, u ovim uslovima vrlo problematično, potvrdio je portparol vlade za kovid-19 Jelko Kacin, potvrdivši da se o celoj situaciji i perspektivi skijališta u doba pandemije razgovara na nivou zemalja alpskog kruga.

"Za sada imamo jak lokdaun i za otvaranje delatnosti onih koji upravaljaju žičarama još nema mogućnosti", izjavio je Kacin je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kakva je mogućnost da budu otvoreni skijaški centri koji su značajan deo slovenačke turističke ponude.

Kacin je upozorio da su u nekim drugim alpskim državama, gde je prošle zime došlo do velikog broja slučajeva zaraze korona virusom, dvomljenje oko otvaranja skijaških centara još i veće nego u Sloveniji.

Kako prenose slovenački mediji, skijališta u Sloveniji navode da su spremna da se prilagode svim epidemiološkim propisima koje odrede vlada i nacionalni institut za javno zdravlje, kao i da su uz uslove za sigurno skijanje i transport žičarama spremni da prilagode i ugostiteljsku ponudu, iako je to teži deo problema.

Neka skijališta tako su već planirala postavljanje "šankova na otvorenom" za svoje goste i ponudu hrane "za ponetii" (sistem "to go"), a garantuju da će u vreme sezone onemogućiti masovna druženja, okupljanja i skijaške proslave.

#Skijanje

#Slovenija

#sezona