AKTUELNO

Mnogi se pitaju da li treba voditi dete na skupo putovanje kada ne zna da prepriča gde je bio i šta je radio?

Deca će čitavog života iz detinjstva pamtiti dnevne rituale koji su se ponavljali. Međutim, šta pamte sa odmora?

Za početak, velika je razlika u uzrastu deteta koja će sećanja preovladati. Recimo, tinejdžer će se sa svakog odmroa vratiti nezadovoljan, osim sa onog letovanje tokom kojeg se - zaljubio.

Mlađa deca pamte trenutke, osećanja i mirise. Većina dece se sa odmora vrati potpuno nesposobna da prepričaju kako su se provela. Mnogi su uspeli da zapamte samo ružne trenutke, poput onih da su videli saobraćajnu nesreću, da je avion kasnio, da je mama izgorela, da ih je taksista prevario i slično.

Ovakva iskustva roditelje često stavljaju pred ozbiljne razgovore da li, uopšte, vredi dete voditi na neko lepo i skupo mesto ako ništa ne zapamti? Sa koliko godina su, uopšte, sposobni da nešto zapamte?

- Sa koliko godina će dete zapamtiti zavisi od od deteta do deteta, ali većina zauvek čuva uspomene koje su doživeli sa pet ili šest godina - kaže Suzan NJuman, psiholog.

Deca sa odmora pamte trenutke i detalje. Takođe, pamte kako su se osećali i aktivnost u kojoj su veoma uživali, ali i ona koja im je bila izuzetno neprijatna. Pamte sreću, ali i strah.Kada prođe neko vreme posle odmora ponovo pitajte decu čega se sećaju i shvatićete da pamte mnogo toga, ali i da su primetila stvari koje vi niste!

#Putovanja