AKTUELNO

Lakše je putovati sa istoka na zapad - tako kaže nauka, ali i putnici.

Ukoliko morate da putujete avionom na drugi kontinet birajte noćni let i potrudite se da stignete ujutru na destinaciju. Međutim, ako putujete u neku evropsku metropolu bolje je da sletite popodne ili uveče.

Rasprave oko toga da li džet-leg postoji ili ne konačno su završene. Dakle, postoji. Dugogodišnje iskustvo putnika pokazalo je da je biološki sat čoveka tako podešen da vremensku razliku bolje podnosi ako na odredište stigne ujutru i započne novi dan.

- Potrudite se da sletite u zoru, pre izlaska sunca, jer tada organizam prirodno dobije nalet energije što je stvoreno tokom evolucije kada smo noć provodili krijući se, jer ništa nismo videli - kaže Čarls Čezler iz Ženske bolnice u Bostonu.

Telo je naročito zbunjeno kada putuje u mesto koje je 12 časova različito od domovine na čiji je sat naviklo. Jutarnje sunce daje energiju, pa mnoge aviokompanije tempiraju let tako da putnik stigne i vidi spektakularan izlazak sunca.Ovo ne važi kada je reč o evropskim metropolama u kojima vlada velika gužva. Na velike aerodrome nikada ne treba sleteti ujutru, jer tada vlada najveća gužva pošto je to period dana kada putuju poslovni ljudi.

Zanimljivo je da iako je telu jednostavnije kada putuje sa istoka na zapad bez obzira na pravac svakom je jednostavnije da se navikne na dolazak kući nego odlazak.

#Putovanja