AKTUELNO

Kada naučimo ponešto o "uparivanju" vina i hrane, svaki obrok pripremljen kod kuće imaće bogatiji ukus.

Predjela "traže" belo vino, i to ono koje je suvo, polusuvo ili slatko, a uz isti tip "božanskog nektara" odlično idu sve vrste pržene ribe i škampi s roštilja.

Grilovana riba, kao i rakovi, školjke i kavijar, slažu se sa jakim belim i crvenim vinima, suvim belim penušavcem ili belim aromatičnim pićima.

Čorbe, rižota sa mesom ili ribom, kao i testenine savršeno se uklapaju sa belim suvim vinima, rozeom i mladim crvenim napicima. Ova poslednja dobro dopunjavaju ukus i belog mesa, dok bi uz crvena mesa i divljač trebalo poslužiti puna i jaka, stara crvena vina.

Kolači i sladoled

Predstavljaće vam još veće zadovoljstvo ako ih budete jeli uz likerska ili aromatična, slatka vina i polusuva penušava pića. "Suvlje" poslastice, bez čokolade, obogatite nešto starijim penušavcem, belim slatkim ili poluslatkim vinom, šerijem, prošekom ili portom.

Kod testenina postoji razlika u odnosu na vrstu sira i mekoću testa koje se koriste u njihovoj pripremi. Uz roze i mlado crveno vino najbolje se slažu sirevi sa mekanom testeninom, dok oni narendani ili stari, spremljeni sa tvrdom pastom, odlično idu u kombinaciji sa crvenim, jakim, starim vinom.

Svetlo belo, pa čak i ono koje "vuče" ka zelenkastoj boji, odlično se slaže sa svetlo zelenim namirnicama, kao što je salata i sveže povrće. Bela vina koja se presijavaju (nana žućkasti tonovi) slažu se sa tako "obojenim" namazom od putera ili sosom od kapra. Sa rozikastom hranom, pogađate, dobro je upariti roze vino, pa tako odrezak od tunjevine, salame i pršute odlično je kombinovati baš njime.

#Recept