AKTUELNO

Činjenica je da većina vlasnika pasa svoje ljubimce voli da razmazi.

Čast izuzecima, ali zapravo ta preterana briga, ljubav i pažnja, zaista nisu dobre po vašeg mezimca. Slatki su, neodoljivo, pa kako se suzdržati? Ali nije problem u maženju sa ljubimcem, već u sitnim grešakama koje vrlo verovatno nesvesno činite a koje vašem krznenom prijatelju nanose više štete nego koristi. Verovali ili ne oni će nastaviti da vas vole beskonačni i kada prestanete da ih pravite razmaženima.

DAJETE MU POSLASTICE KAO DA SUTRA NE POSTOJI

Poslastice ne bi trebale da iznose više od 10% u ishrani vašeg mezimca. Davanje poslastice psu na njegov zahtev je jako loša navika, koja u njegovoj starosti može u velikoj meri da mu se obije o glavu. Gojazni psi kraće žive i oboljevaju od šireg spektra bolesti poput tumora, artritisa i srčanih oboljenja.

NOSITE SVOG PSA ČIM POKAŽE PRVE ZNAKE UMORA

Vlasnici malih pasmina imaju običaj da često nose u rukama svoje mezimce – jer su ovi previše umorni da bi hodali. To što su mali ne znači da im nedostaje snage i da su već nakon 5 minuta šetnje umorni. Šetnja i trčanje su neophodni psima za dobro zdravlje, rast i razvoj. Ako primetite da se vaš pas umorio zastanite na kratko i dajte mu priliku da se odmori, ali ga ne uzimajte u ruke.

VAŠ PAS IMA VIŠE ODEĆE OD VAŠE DECE

Ako je reč o zaista hladnoj zimi, topli kaputić ili džemper je nešto što se može tolerisati naročito ako imate malo štene ili starijeg psa. Ali ako i pored toga vaš ljubimac ima autfit za svaku priliku do Noći Veštica, preko dočeka Nove Godine, znajte da preterujete i da mu ona zaista nije potrebna.

KUPILI STE VEĆI KREVET U SPAVAĆOJ SOBI JER PAS ŽELI DA SPAVA SA VAMA

Koliko god voleli svog ljubimca, on treba da ima svoje mesto za odmor i spavanje. Možete misliti da mu ovim činite uslugu i iskazujete ljubav ali su veće šanse da ćete svakim svojim pokretom u toku sna da ga ometate i budite, remeteći mu san i praveći štetu njegovom imunološkom sistemu.

#KUČE

#Pas

#razmažen