AKTUELNO

Najbitnije i uglavnom ljudima poznato, je da se psi ne diraju dok jedu, spavaju i kada čuvaju svoje mlade.

Ono što takođe treba da se napomene, da je veoma opasno dirati psa pre nego što pitate vlasnika da li možete to da uradite. Nikada ne prilazite psu koji je zatvoren iza ograde, koji je u kolima ili na lancu. Nemojte ulaziti ni dvorišta u kojima se nalazi pas, čak i ako je vezan, ukoliko niste upoznati sa njim. Ne zadirkujte psa, dirajući ga kroz ogradu ili prozor kola, ili pružati se da biste ga pomilovali

Veterinari su objasnili i kako treba da se ponašate ukoliko naiđete na čopor pasa.

– Dobro je znati i da čopor pasa nije uvek opasnost. Često samo šetaju svojim krajem ili obilaze mladunce, čak i kad laju ne znači da im je namera da napadnu. Uglavnom poručuju da im smetamo i da treba da se sklonimo.

Foto: Pixabay.com

Izbegavajte nagle pokrete, napad na njih, bežanje ili vrisku.

Savet kako da se ponašate prema psu lutalici ili prema čoporu jeste da prođete mirno, bez panike. Govorite nešto smirenim tonom, jer to pse umiruje, i ne treba gledati pse u oči.

Ako pas zareži, znači da je ljut ili uplašen. Sklopite ruke uz telo, sastavite ih ispred sebe i spustite glavu – "poza drvo". Pas će proći pored vas. Ako vas ispal napadne - sklupčajte se – naveli su iz veterinarske ustanove.

Stručnjaci su kazali i da Veterina Beograd već neko vreme pokušava da deci u osnovnim školama približi odgovorno ponašanje prema psima.

Jako je bitno da se deci u školama objasne osnovna pravila ponašanja u prisustvu pasa. Pored ostalog deca se na taj način upoznaju i sa načinom ponašanja agresivnih pasa i kako da izbegnu napade.

Bitno je da upamtimo da treba da volimo i upoznajemo pse. Da uspostavimo poverenje i prijateljstvo, i da ne zaboravimo da je pas živo biće koje ima emocije i potrebe. 

#Pas