AKTUELNO

Kuvano vino je idealan napitak da se zagrejete u hladnim danima.

Uz to popravlja i krvnu sliku, poboljšava cirkulaciju i odličan je napitak u borbi protiv prehlada. Možete ga služiti uz uštipke ili vanilice.

Potrebni sastojci: 

- Crno vino 1 l 

- Voda 250 ml 

- Kristal šećer 4 kašike 

- Karanfilčić, cimet, biber, muskatni oraščić ili začin po ukusu 

- Narandža, mandarina, jabuka, limun ili neko drugo voće koje volite 

Priprema: 

Tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri. Pazite da vam ringla ne bude mnogo pojačana da šećer ne bi zagoreo. 

Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini i dodajte vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne sme da provri. Dodajte začine, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.

Foto: Unsplash.com

Ukus vina možete menjati raznim začinima. Predlozi su cimet i karanfilčić. Oni se standardno koriste za kuvano vino. Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima i aromama probajte biber i muskatni oraščić. Biber pojačava ukus i cirkulaciju i izbacuje višak vode, a oraščić daje posebnu aromu. 

Ukus možete da obogatite i tako što ćete u njega ubaciti voće. Preporuka su pomorandža, kruška, jabuka, limun, mandarina. Voće dobro operite, isecite na trake i sa korom ubacite u vino. Ukoliko ne želite da stavljate celo voće, za malo ukusa će biti sasvim dovoljna i narendana korica pomorandže ili limuna. 

Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo. Ništa lepše ne zagreje u hladnim danima od ukusnog kuvanog vina. I pazite da ne preterate, ipak je o alkoholu reč.

#Recept

#Vino

#kuvano vino