AKTUELNO

Ovo su razlozi kada se brojke na vagi pomeraju na gore.

IMATE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Dok neke aspekte vašeg stila i načina života možete da kontrolišete, neke jednostavno ne možete. Često je prepreka određeno zdravstveno stanje ili problem, koji vas ograničavaju i uslovljavaju da živite na određen način.

Insulinska rezistencija, sindrom policističnih jajnika kao i druga stanja povezana sa hormonima mogu da doprinesu stvaranju viška kilograma ili mogu da predstavljaju pravi izazov za mršavljenje. Antipsihotici i antidepresivi takođe mogu da stanu na put vašem rezultatu.

U slučaju insulinske rezistencije i sindroma policističnih jajnika poremećeni metabolizam glukoze uzrokuje povišeni insulin, što doprinosi skladištenju masti i povećanoj gladi. Neki lekovi imaju neželjene efekte koji povećavaju apetit, podstiču zadržavanje tečnosti, skladištenje masti i usporavaju metabolizam i pored toga, osećate se umorno.

Koliko god frustrirajuće bilo baviti se održavanjem zdrave telesne težine zajedno sa neželjenim efektima vašeg zdravsvenog stanja, predlažemo da fokus prebacite na to da se osećate bolje, da radite stvari koje će vas napuniti dobrom energijom, odvojite vreme za stvari koje vas čine srećnim. Pokušajte da nađete način da održite svoje raspoloženje i energiju pozitivnim.

Ako verujete da vaša situacija može da se popravi, potražite podršku svog lekara, nutricioniste ili terapeuta koji je specijalizovan za vaše stanje i istražite vaše mogućnosti. Preporučujemo da im postavite sledeća pitanja:

- Možete li zameniti lekove ili trenutnu terapiju?

- Postoje li intervencije u ishrani i načinu života koje vam mogu pomoći u gubljenju kilograma?

- Postoje li suplementi na prirodnoj bazi koji bi mogli da vam pomognu u mršavljenju i koje možete koristiti uz terapiju?

I GODINE SU BITAN FAKTOR

Još jedna svećica na torti i još po koji kilogram viška. Ah… iako vam činjenica da starite teže pada, važno je da zapamtite da se mnogi bore sa izazovima koje donosi svaka dodatna ugašena svećica. Drugim rečima, niste sami i ne dešava se samo vama. Sve je to normalno.

Dobijanje viška kilograma (ili poteškoće sa mršavljenjem) su sastavni deo starenja, a posledica su hormonskih promena kao i promene mišićne mase. U ovom momentu važno je da fokus prebacite na dobro osmišljenu rutinu fizičke aktivnosti kako biste održali fleksibilnost, snagu i izdržljivost.

Vežbe snage koje su bazirane na podizanju težina vam mogu pomoći da održite dobru figuru kako, mi ćemo reći – postajete mudriji, a ne stariji.

Izgradnja mišića može promeniti vaš metabolizam u mirovanju, pomažući vam u sagorevanju masti dugo nakon što ste vežbali. I kao bonus, vežbanje sa opterećenjem dodaje snagu i izdržljivost vašim ligamentima, tetivama i kostima, koji postaju krhkiji svake godine.

Foto: Promo

OČEKUJETE BEBU

Divne vesti! Trudnoća je iskustvo koje menja život i koje ne rezultira samo dodatnom težinom, već je i zahteva. Zapamtite: stvarate novi život kojem je potrebno da dobijete nekoliko kilograma. Većina žena tokom trudnoće će dobiti između 11 i 20 kilograma, ali nisu to sve masne naslage. Ne brinite!

Tu su i sve ostale neophodne stvari koje su vam potrebne da biste održali devetomesečni razvoj u koji ulaze: prosečna težina bebe pri rođenju, prosečna težina placente, povećana zapremina tečnosti, težina materice, težina tkiva dojke, povećana zapremina krvi, majčine zalihe masti, proteina i drugih hranljivih sastojaka, plodova voda.

POKUŠAVATE DA PREGURATE KROZ OVAJ STRESAN PERIOD PANDEMIJE

Ne treba da nam napominjete da je proživljavanje nepredvidivog vremenskog perioda stresno, zbunjujuće i iscrpljujuće. Sve znamo. Ono što će vam možda trebati je nežni podsetnik da ulaženje u prošlogodišnje farmerke trenutno ne mora da vam bude prioritet. Briga o sopstvenom mentalnom zdravlju je mnogo važnija.

Viši nivo anksioznosti može dovesti do problema sa snom, što može uticati na apetit i navesti nas da žudimo za hranom, pogotovo onom slatkom. Zato preporučujemo da započnete sa nekim malim ostvarivim ciljevima.

Možda biste mogli da donesete odluku da ćete u narednom period da jedete više povrća za večeru ili da ćete da izbacite prerađeni šećer iz ishrane. Ili biste možda mogli voćem da zamenite slatkiše. Dobra vest je ta da kada ste uspešno sproveli jednu odluku, osećate se spremni da radite i na drugim promenama i da napredujete. I na kraju, dolazite do toga da se sve te male odluke i mali uspesi sabiraju.

Ne dozvolite da vam stresan period pokvari planove, bar ne one na vašem putu ka rezultatu.

Foto: Promo

NA KRAJU DANA – SVI SMO POSEBNI

Ono što treba da zapamtite jeste to da broj na vagi nije tačna slika vašeg sveukupnog zdravlja (čak iako mnogi žele da u to verujete). Vaše zdravlje prevazilazi vašu težinu i ne postoji ni jedna idealna slika tela, konfekcijska veličina, koja bi bila realna – ili čak sigurna – da bi svi težili njoj.

Svi smo mi jedinstveni. Prvi korak u prihvatanju kolebanja težine je osluškivanje tela i prilagođavanje na osnovu toga.

Autor: Pink.rs