AKTUELNO

Dosa ili dosai može se naći u većini zemalja sveta

Iako su ljudi iz južne Indije hiljadama godina unazad za doručak jeli baš to, ovaj specijalitet je evoluirao u brzu hranu, koja se danas jede u bilo koje doba i dana i noći.

Istina, liči na palačinke, ali to je zapravo dosai, tanka južnoindijska palačinka, pripremljena od fermentisanog testa natopljenog pirinčanom vodom, uz dodatak graham brašna. Jelo staro 2.000 godina koje vole milioni Indijaca i koje se danas može naći u gotovo svim delovima sveta.

Indijci vekovima unazad jedu ovo zdravo, vegetarijansko jelo uglavnom za doručak, umačući komade hrskavog testa u smešu od susamovog ulja i praha na bazi sočiva. Sve to, naravno, uz dodatak začina.

A širom sveta se dosai ili dosa, kako se još naziva, konzumira uz dodatak raznih sastojaka, poput na primer začinjenog krompira.

Smatra se da je u pitanju jelo, koje se pominje još u drevnim spisima. Pronađeni su pisani tragovi o tome, koji datiraju još iz perioda 12. veka.

U pojedinim spisima se dosai pominje kao jelo koje je konzumirano uz dodatak kokosovog mleka. Ipak, mnogi istraživači smatraju da je taj pojam prihvaćen tek u kasnijem periodu, iako nije sa preciznošću utvrđeno zvanično kako je ovo tradicionalno južnoindijsko jelo nazivano ranije. Određeni regioni na području južne Indije svojataju ova specijalitet, ali se i dalje ne navodi sa preciznošću ko je zaslužan za njegovo stvaranje.

Popularan i u Dubaiju

Zahvaljujući lancu restorana Saravana Bhavan je dosai stigao i do Dubaija, a kasnije stekao popularnost i u mnogim drugim delovima sveta. Pretpostavka je da je za to najpre zaslužna prilično velika indijska dijaspora.

Sem toga, nedavno je dosai postao naročito popularan među ljudima koji vode računa o svom zdravlju. Upravo zbog probiotičkih svojstava, koja nastaju usled fermentacije, smatra se autohtonom indijskom superhranom, kako navodi BBC.

Osim pirinčanog i graham brašna, koristi se i seme piskavice, koje daje testu specifičan ukus. Nakon što se pirinčano i graham brašno uz dodatak malo soli, zamese sa vodom, potrebno je ostaviti posudu da prirodno fermentira između 7 i 8 sati.

I u ajurvedi je dosaka, što je drugačiji naziv za ovo jelo, okarakterisana kao superhrana, a najpre se preporučuje za lečenje zatvora i slabosti, ali i za poboljšanje rada mišića.

U želji da ispune zahteve kupaca, mnogi koji su specijalizovani za pripremu ovog specijaliteta se trude da uvedu različite kombinacije sastojaka. Tako se sada čak u ponudi mogu naći i punjeni dosai.

Zanimljivosti radi, treba pomenuti da je tokom perioda karantina upravo dosai bio najčešće naručivani specijalitet širom Indije.

#Hrana

#Indija