AKTUELNO

Stručnjaci kažu da prosečan plod pomorandže sadrži čak 93% preporučene dnevne količine vitamina C koju treba da unesemo u organizam.

Zahvaljući tom antioksidansu, ojačaćemo svoj imunološki sistem – vitamin C stimuliše nastanak i poboljšava rad belih krvnih zrnaca, uključujući i one koji organizam brane od virusa i bakterija.

Antioksidansi sprečavaju oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, poput duvanskog dima ili radijacije. Indirektno, grickanje pomorandži će se odraziti i na izgled naše kože (koja će ostati zdrava i blistava), a povoljno će uticati i na rad srca i prevenciju brojnih bolesti.

Pa nisu li ovo dovoljni razlozi (a pritom nismo sve ni nabrojali) da se već danas “bacite” na ovo voće?

Zato vam danas donosimo jednu ideju kako još možete da jedete pomorandže, ako su vam pomalo dosadile ili ste u potrazi za novim zdravim grickalicama – čips od pomorandže.Naime, ohlađeni citrusni čips, neodoljivo hrskav i mirisan, odličan je i zbog toga što ga možete odložiti u posude s poklopcem i čuvati na sobnoj temperaturi do mesec dana.

Kako spremiti čips od pomorandže:

Zagrejte rernu na 175 stupnjeva, a na pleh položite rešetku.Dve veće pomorandže nareži na kolutove debljine 3 – 4 mm. Budi pažljiva i strpljiva kako bi svi kolutovi bili lepog i jednakog oblika i debljine.Poređajte kolutove pomorandže na rešetku u jednom sloju i sušite do četiri sata, sve dok ne postanu hrskave.Ohladite i odložite u posude, ili odmah uživajte u ovoj zdravoj poslastici.

#Recept