AKTUELNO

Kao odgovor na blokadu zemlje, koja je počela nakon značajnog porasta broja zaraženih u Grčkoj, članovi monaške zajednice na Svetoj Gori su doneli odluku da uđu u potpunu izolaciju od spoljnog sveta, sve do 30. novembra.

Uvek zatvorena za žene, ova časna monaška zajednica je obično bila otvorena za muške hodočasnike i druge muške posetioce tokom cele godine. U ukupno 20 manastira obitava čak 1.700 monaha.

Iz predostrožnosti će, međutim Sveta Gora do kraja novembra biti gotovo potpuno odsečena od ostatka sveta.

Nekoliko slučajeva korona virusa kod monaha koji su boravili u svetogorskim manastirima je otkriveno tokom prethodnih meseci i to 8 u manastiru Svetog Pavla i po jedan u manastirima Hilanad i Lakoskiti.

Tokom septembra se dogodilo da je jedan 85-godišnji monah morao da bude prevežen na lečenje u bolnicu u Solunu. A ugledni grčki epidemiolog, doktor Sotiris Ciodras je hitno otišao u posetu Svetoj Gori, kako bi se konsultovao sa nadležnima u manastirima o načinima kontrole širenja virusa, prenosi Greek reporter.

Ruski predsednik Vladimir Putim je krajem septembra posetio Svetu Goru, prenoćivši u tamošnjem manastiru Filotej. Kasnije je donirao značajnu količinu sredstava za borbu protiv pandemije virusa, u vidu zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstava i drugih potrepština.

Poseban savet zadužen za upravljanje monaškom zajednicom na Svetoj Gori je svoju odluku o izolaciji nedavno objavio.

Tom prilikom je navedeno i da određenom broju stanovnika Svete Gore može biti dozvoljeno da ulaze i izlaze iz manastira. Ali će to svakako biti retkost i moći će da bude dozvoljeno samo po pozivu.

#Epidemija

#Sveta gora

#koronavirus