AKTUELNO

Saznajte zašto nastaje opstipacija i kako najbolje pristupiti ovom problema.

„Zatvor”: to je problem koji sve muči, a o kojem se gotovo i ne priča. Pa čak ni sa lekarom ili apotekarom. Srećom, mediji, časopisi nude brza rešenja, tablete koje se mogu kupiti bez recepta i tako izbeći osećaj sramote koji nastaje kada u punoj apoteci pričate o svom problemu. Međutim, radi se o fatalnoj sreći. Lako i brzo rešenje nije uvek najbolje rešenje (ovo jesu efikasna sredstva, ali imaju loše strane). Da ne bi od problemčića nastao problem potrebno je da se informišemo o opstipaciji i bezbednijim i efikasnim načinama lečenja.

Zašto nastaje opstipacija?

Razlozi nastanka opstipacije su raznoliki. Nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, hroničan umor, korišćenje nekih lekova, poremećaj rada štitne žlezde i još mnogo toga. Razloga je mnogo, a vremena za lečenje malo. Zato često tražite rešenje sa brzim efektom, kao što je upotreba proizvoda koje kupujete bez saveta lekara ili farmaceuta, na bazi sene i bisakodila.

Dugotrajno lečenje opstipacije

Da li znate da preparate bisakodila ne smete da koristite duže od 5 dana, a preparate sene duže od 7 dana?

Od ovih preparata vaša „lenja creva“ će postati još lenja, a vremenom će trebati ne jedna nego dve, tri tablete da bi trenutno rešili problem. Duže korišćenje može dovesti i do potpunog izostanka efekta pražnjenja. I ne samo to – bolno dejstvo tih preparata, praćeno grčevima dodatno će vas ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i umanjiti kvalitet života.

Foto: Unsplash.com

Dakle, dužom upotrebom dolazi do tolerancije i udaljavanja od rešenja. Komplikacije ovakve samomedikacije mogu dovesti i do poremećaja vezanih kako za digestivni trakt (krvarenje, bol, grčevi, prolivi..) tako i za opšte stanje organizma (malaksalost, nervoza).

Preparati na bazi sene i bisakodila jesu pokazali efikasnost, ali ih treba koristiti po preporuci lekara ili farmaceuta. Ne smeju se koristiti svakodnevno, jer dugotrajnom upotrebom možemo da napravimo više štete nego koristi. I ne preporučuju se trudnicama i dojiljama.

A kako se onda rešiti problema opstipacije?

Postoji i bolji i bezbedniji način rešavanja tegoba otežanog pražnjenja crava i to je rešenje na duže staze. Promenom loših životnih navika i ishrane, kao i povećanim unosom biljnih vlakana možemo dosta da pomognu u rešavanju ovog mučnog problema, kao i korišćenjem potpuno prirodnih preparata, tj. biljnih laksativa, koji stimulišu crevnu peristaltiku i do 50% , i deluju na imunološke ćelije u zidu creva, jačajući tako i rad našeg imunog sistema.

Autor: Pink.rs

#Opstipacija

#Opstipacija- koji su uzroci?

#Zdravlje