AKTUELNO

Ako se javi bol u uvu kod vašeg deteta, obratite pažnju na sledeće simptome i smernice!

Svi roditelji su doživeli da u sred noći čuju plač svog deteta: „Boli me uvo!“ Bol uva je jedan od najčešćih razloga zbog koga roditelj zove pedijatra. Ali, kako da znate da li je prisutna infekcija uva? Kada treba da dovedete svoje dete u ordinaciju?

Zašto se javlja bol u uvu?

Mnogo je razloga zbog kog se javlja bol u uvu. Ponekad bol nema nikakve veze sa samim uvom. Bol može da se „širi“ od upaljenog krajnika ili pokvarenog zuba. Obično se javlja uveče, kada dete plače i vuče uvo, što može biti iscrpljujuće i za dete i za roditelja. Često kod pedijatra ili ORL doktora dolazi roditelj sa problemom bola u uvu kod deteta. Taj bol se javlja jer su krajnici i grlo bliski unutrašnjem uvu.

Unutrašnje uvo ima koštani kanal koji ga povezuje sa nosem i naziva se Eustahijeva tuba. Ako se vaše dete prehladi, infekcija i zapaljenje iz nosa se preko Eustahijeve tube može proširiti i u unutrašnje uvo i prouzrokovati bol. Ova vrsta sekreta i pritiska će vremenom nestati, a poboljšava i ubrzava se kako se nos otpušava. Dodatno se uočava i postnazalno slivanje (slivanje sekreta iz nosa u grlo).

U nekim slučajevima, u uvu može da se razvije bakterijska infekcija, gnoj i još više tečnosti koja pritiska bubnu opnu. Ovo je infekcija unutrašnjeg uva ili „otitis media“.

Foto: Pixabay.com

Kako se leči bol u uvu?

Nije uvek potrebno lečenje antibioticima, pogotovo kada je infekcija u ranom stadijumu. Po vodećim svetskim pedijatrijskim preporukama, lečenje se započinje u prva tri meseca sekretolitikom, kao i ispiranjem nosa pomoću fiziološkog rastvora, antihistaminikom i kortikosteroidima.

Klinički je dokazana kombinacija propolisa i N-acetilcisteina, koja popravlja kvalitet života i dece i roditelja. N-acetilcistein brzo i direktno pomaže pri razlaganju sekreta, otpušava nos i olakšava disanje, dok prečišćeni propolis, bez alergena, sa visokim procentom polifenola pomaže pri sprečavanju širenja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Autor: Pink.rs

#Bol

#Dete

#Uvo

#Zdravlje

#deca