AKTUELNO

U jeku pandemije koronavirusa, mnogi su silom prilika vezani za kuću, pa nije čudno što se dovijaju na razne načine, ne bi li ipak otišli na odmor bez rizika da budu izloženi zarazi.

Iako tihookeanska ostrvska država Fidži najavljuje da će njene granice biti zatvorene najranije do marta 2021. godine za sve komercijalne letove, čini se će neko ipak moći da u toj zemlji uživa. Oni sa dubljim džepom će možda i biti u prilici da zaobiđu aktuelna pravila, ako se prijave za poseban, lični balon za putovanje u luksuznom hotelu.

Privatno ostrvsko odmaralište Laucala se udružilo sa nacionalnom avio-kompanijom Fiji Airways u želji da ostvare ovu ideju.

Do 20 putnika može da bude smešteno u privatni avion pomenute kompanije i da putuje iz Los Anđelesa do Nadija, glavnog aerodoroma na Fidžiju i glavnog tranzitnog čvorišta. Odatle će biti transportovani u Laucalu, gde će im na raspolaganju biti celokupno privatno ostrvsko odmaralište.

Foto: Pixabay.com

Putnici koji trenutno imaju dozvolu da uđu na Fidži, moraju da budu u obaveznom dvonedeljnom karantinu. Ali pošto je Laucala prilično udaljeno, nadležno Ministarstvo zdravlja je dalo dozvolu da gosti ne moraju da idu u obaveznu samoizolaciju.

Ipak, neophodno je da obezbede 3 negativna Covid-19 testa, prenosi CNN. Jedan test moraju da urade 2 sedmice pre putovanja, drugi 72 sata pre početka putovanja i treći nakon što stignu na Fidži. Drugi test će biti poslat nadležnima u zemlji, kako bi posetiocima bile izdate validen turističke dozvole.

Pored mogućnosti da koriste prevoz i usluge u hotelu, posetioci će biti u prilici i da koriste privatni apartman na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu, otmeni salon, koji su koristile poznate ličnosti i članovi kraljevskih porodica prilikom putovanja.

Sa druge strane, gosti će biti u prilici i da koriste privatni salon kompanije Fiji Airways na aerodoromu u Nadiju.

A koliki su troškovi? Tričavih 490.000 dolara je potrebno da budu pokriveni troškovi korišćenja mlaznog aviona, uz minimalni boravak od 7 noćenja, aktivnosti na ostrvu, a u tu cifru su uračunati i hrana i piće, kao i aerodoromski transferi za do 20 ljudi. Ako ne živite u Los Anđelesu, transferi do aerodoroma su vaša obaveza.

Foto: Pixabay.com

Možda ova ideja neće biti prijemčiva mnogim turistima. Ali to nije jedini način na koji je Fidži, čiji prihodi od turizma iznose 40% celokupnog bruto domaćeg proizvoda, pokušao da nadoknadi izgubljeni prihod tokom pandemije.

Aktuelni premijer nije krio želju da treba apelovati na ultrabogate putnike. Čak je kreirana i takozvana plava traka, kako bi bilo omogućeno zainteresovanima da u zemlju dođu privatnom jahtom, a posetioci mogu da budu u karantinu na brodu, pre nego što dođu.

Potencijalni balon za putovanja, nazvan „bula bubble“, odnosno balon dobrodošlice (bula na jeziku domaćina znači dobrodošli), koji bi otvorio mogućnost putovanja bez karantina između Fidžija, Novog Zelanda i Australije još uvek nije realizovan.

#Fidži

#Ostrvo

#koronavirus

#putovanje