AKTUELNO

Više od šest meseci na Kubi je na snazi jedna od najtežih blokada bilo gde u svetu kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Sva međunarodna vazdušna i pomorska putovanja obustavljena su od 2. aprila, a svako ko ulazi ili napušta Kubu mora da ima posebnu vladinu dozvolu. Iako su ta ograničenja pomogla usporavanju širenja virusa, takođe su naštetila ekonomiji.

Kuba čija ekonomija u velikoj meri zavisi od novca kojeg ostavljaju turisti, već šest meseci je bez stranih turista. Alehandro, vozač klasičnog kabrioleta iz 1954. godine, samo je jedan od Kubanaca koji radi u turističkoj industriji i oseća tegobu koju je pandemija donela na Kubu.

"Nema nikoga", pokazao je rukom na prazne kolonijalne ulice stare Havane. "Nema turista, nema prihoda. Nismo mislili da će ovo potrajati ovako dugo".

Pre nego što je koronavirus zapečatio Kubu, Alehandro je zarađivao 30 dolara na sat pokazujući turistima znamenitosti grada vozeći ih u svom klasičnom Chevrolet modelu, koji je obojao u jarku nijansu ružičaste boje kako bi privukao pažnju posetilaca. Njegova ušteđevina je davno nestala, pa su Alehandru prijatelji iz SAD-a poslali novac ne bi li se snašao.

Inače, Chevrolet koristi puno gasa te je održavanje kola izuzetno skupo i retko ko bi mogao u slučaju neke nezgode da priušti popravku automobila.

Kada će se tačno Kuba u potpunosti ponovo otvoriti?

U martu, nakon što su otkrivena prva tri slučaja koronavirusa i to kod italijanskih turista, vlada koju su vodile komunisti saopštila je da će pojačati pregled na aerodromima. Tada je bilo naznaka da bi Kuba mogla shodno dobrom medicinskom sistemu da ponudi "siguran turizam" tokom pandemije.
Ali kako je broj slučajeva nastavio da raste, kubanska vlada je promenila kurs i sprovela potpuno zaključavanje. Sav turizam je bio zabranjen, piše Travelmagazine; barovi, restorani, pa čak i plaže su bile zatvorene. Potpuno novi hoteli koje je izgradila kubanska vlada stajali su i još uvek stoje opušteni i prazni iznutra.

Kolonijalne ulice stare Havane – koje su obično prepune turista i lokalnog stanovništva koje im pokušava prodati cigare i suvenire Če Gevare, sada su tihe poput muzeja.
Ograničenja, koja uključuju obavezne maske za lice u javnosti i zabranu kretanja unutar Kube, imala su efekta. Do danas, ministarstvo zdravlja Kube kaže da je na ostrvu zabeleženo tek 5.718 slučajeva i 122 smrtna slučaja od koronavirusa, što je manje nego u mnogim drugim zemljama Kariba i Latinske Amerike.

Život mora da se nastavi

U julu je kubanska vlada počela da dozvoljava međunarodnim posetiocima da putuju na male, izolovane obale kraj kubanskog kopna, gde neće moći da se mešaju sa lokalnim stanovništvom, osim sa hotelskim osobljem. Do sada je stiglo samo nekoliko turista. Uticaj šest meseci bez gotovo nikakve zarade od turizma oseća se širom ostrva.

"Kada razgovarate sa Kubancima, posebno onima koji rade u turističkoj industriji, oni zaista vide koliku štetu je nanela pandemija", rekao je Kolin Laverti, predsednik agencije Cuba Educational Travel, koja je pre gašenja organizovala kulturne posete za Amerikance do Kube.

"Veliki je broj ljudi koji se oslanja na turizam. Trenutno je zaista izazovna ekonomska situacija", rekao je.
Kubanski zvaničnici prvobitno su rekli da žele da stave koronavirus u potpunosti pod kontrolu pre ponovnog otvaranja, ali su poslednjih nedelja priznali da zaključavanje ne može da traje još dugo. Krajem septembra, kubanski zvaničnici počeli su da ublažavaju ograničenja u Havani – gde je pandemija najrasprostanjenija, omogućavajući restoranima da se ponovo otvaraju smanjenim kapacitetom i dozvoljavajući ljudima da se kupaju u okeanu i ponovo posećuju plaže.

Iako je aerodrom u Havani i dalje bio zatvoren, zvaničnici su nagovestili da se radi na ukidanju ograničenja. "Zemlja mora da pruža usluge, proizvodi i izvozi", rekao je Luis Antonio Tores Iribar, šef civilne odbrane provincije Havana. "Život mora da se nastavi".

#Putovanja