AKTUELNO

Saznajte prave razloge zašto ne možete da utolite glad.

Svako od nas ima svoj specifični bazalni metabolizam, stil života i aktivnosti, pa i razne potrebe za hranom, frekvencijom obroka i sadržinom istih. Međutim, ako Vam se stalno dešava da se non-stop gladni iako jedete možda više nego što bi trebalo, obratite pažnju na sledeće moguće razloge za to.

STRES

Kada ste zabrinuti ili napeti, vaše telo oslobađa hormon zvan kortizol. Koji može da pojača osećaj gladi. Mnogi ljudi pod stresom takođe žude za hranom koja sadrži puno šećera, masti ili čak oboje. Možda je to pokušaj vašeg tela da „isključi“ deo vašeg mozga koji izaziva da brinete. Ostali simptomi uključuju:

 Izlive besa

 Glavobolju

 Probleme sa spavanjem

 “Nervozan“ stomak

ISHRANA

Ne ispunjava nas sva hrana na isti način. One namirnice koje najbolje suzbijaju glad imaju mnogo proteina – poput nemasnog mesa, ribe ili mlečnih proizvoda – ili imaju mnogo vlakana. Dobri izvori vlakana su voće, povrće, integralne žitarice i pasulj.

Zdrave masti poput onih koje se nalaze u orasima ili mogu na primer smanjiti nivo holesterola. One su ključne za uravnoteženu ishranu i mogu vam pomoći da se osećate zadovoljno i sito nakon što jedete.

Peciva, beli hleb, brza i industrijska hrana nemaju ove hranljive materije, ali sadrže puno masti i nezdravih ugljenih hidrata. Ako se vaša ishrana zasniva na tim namirnicama, ne treba da vas čudi pojava osećaja gladi ubrzo nakon obroka. Zbog takvog izbora namirnica možete jesti više nego što biste trebali.

Dodatno vas savetujemo da odvojite više vremena za žvakanje i uživanje u hrani, umesto da je brzo jedete. Fokus prebacite na hranu i jelo, umesto na ekrane (telefon/tv).

LEKOVI

Neki lekovi mogu podstaknuti vaš apetit. Po tome su poznati antihistaminici za alergije, kao i antidepresivi, steroidi, neki lekovi za dijabetes i antipsihotici. Ako ste se ugojili od kad ste započeli sa uzimanjem lekova, moguće je da su oni uzrok problema.

Razgovarajte obavezno sa svojim doktorom kako biste zajedno pronašli adekvatnu zamenu za terapiju. Nikako nemojte sami donositi odluku o prestanku terapije.

Foto: Promo

PROBLEMI SA ŠTITNOM ŽLEZDOM

Štitna žlezda je žlezda u obliku leptira na vratu. Stvara hormone koji kontrolišu brzinu rada svakog organa u vašem telu. Ako vaša štitna žlezda previše radi, mogli biste imati hipertireozu. Problemi koji ukazuju na ovaj problem mogu biti:

 Ubrzan puls

 Osećaj nervoze

 Više znojenja

 Slabost mišića

 Žeđ i nakon popijene tečnosti

DEHIDRATACIJA

Jeste li gladni ili samo žedni? Nekada ne možete uvek da razlikujete signale koje dobijate od svog tela. Obratite pažnju na simptome dehidratacije:

 Vrtoglavica

 Umor

 Ređe mokrenje ili mokraća tamne boje

Foto: Promo

Pojedina istraživanja su pokazala da čaša vode pre ili tokom obroka, može potencijalno da doprinese osećaju sitosti i da na taj način možete da izbegnete prekomeran unos kalorija.

Autor: promo

#Zdravlje