Pisano nasleđe nemačke monahinje pronađeno u ruskim arhivima pokazalo poreklo legendarnog leka.
Stari recept, koji je objavilo štampano izdanje "Ruskog travara", prenosio se s kolena na koleno toliko dugo da se zaboravilo odakle potiče.
Međutim, ruski monasi, zavirujući u stare arhive, otkrili su da je ovaj neverovatno efektan ruski recept zapravo - nemački. Kako kažu crkveni spisi, drevni lek za zdravo srce i krvne sudove u amanet je ostavila nemačka monahinja Hildegard de Bingen, po mišljenju mnogih svetica i pokroviteljka prirodne medicine.
Osim proročanstava, sestra Hildegard je generacijama u nasleđe poklonila i mnogo prirodnih recepata, poput domaćeg leka protiv bolesti srca i krvnih sudova.
Zapisala je da sve što je sadržano u prirodnim lekovima jeste "smisao otkrovenja" i da su joj se recepti ukazivali s neba, na javi. Kako je navela, "sve što sam videla u početku ukazivanja, videla sam očima duha i slušala ušima duha" i "sve što mi je otkriveno iz tih nebeskih tajni, ja sam prenela ljudima."
Za ovu monahinju zdravlje je bilo svakodnevno dostignuće ili ogledalo harmonije između čoveka i Tvorca. Da li je to što je govorila sestra Hildegard mistika, zavisi od vere. Tek, treba reći da je monahinja živela duže od 80 godina, a njeni recepti, koji traju hiljadu godina, proširili su se Evropom i duboko se ukorenili u različitim krajevima, zbog čega svaki narod misli da je njihov rodonačelnik.
Recept
10 strukova svežeg peršuna
1 litar belog ili crvenog vina
2 kašike jabukovog sirćeta
300 ml meda
Priprema:
Pomešati vino i jabukovo sirće, dodati strukove peršuna i pustiti da provri, pa smanjiti temperaturu i ostaviti 10 minuta na blagoj vatri. Po isteku tog vremena skloniti sa ringle i ostaviti da se malo ohladi.
Procediti smesu, dodati med i dobro promešati, a zatim presuti u sterilisanu staklenu teglu i dobro zatvoriti. Koristi se jedna kašika dnevno dok simptomi bolesti ne nestanu.