AKTUELNO

Vlada Slovenije nudi ukupno 5 miliona evra subvencija komercijalnim avioprevoznicima, koji bi bili spremni da u sledećoj sezoni osiguraju najmanje dve linije nedeljno za povezivanje Ljubljane sa drugim glavnim evropskim aerodromima.

Zainteresovani prevoznici moraju da se prijave na javni poziv, objavljen danas u Službenom listu Slovenije, kojim vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljššati vazduhoplovnu povezanost Slovenije s destinacijama u EU, ali i trećim odredištima izvan Unije.

Nastoje i da sačuvaju redovne linije koje se jošš održžavaju ili obnove one koje su aviokompanije ukinule zbog posledica Kovida-19, prenosi Hina.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili nameravaju otvoriti nove linije sa nekim slovenačkim aerodromom imaju tri roka za prijavu, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona evra: 1,5 miliona u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 miliona evra u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, na primer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine da imaju najmanje dve redovne linije iz neke od postavljenih destinacija do Ljubljane.

Broj putnika na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojim upravlja nemački Fraport, naglo je pao ove godine i po optimističkom scenariju bio bi do kraja godine oko pola miliona putnika, ššto je samo 30 odsto onoga ššto su planirali pre ovogodiššnje krize vezane za pandemiju Kovida-19.

Ponovno vraćanje na nivo prethodnih godina očekuje se tek u 2023.

#Slovenija