AKTUELNO

Lako se može dogoditi da se putovanje automobilom pretvori u pravu noćnu moru, ako se ne pripremite dovoljno i ne povedete računa o bitnim detaljima.

Retko ko ne voli izlete, naravno. Zabavni su i daju ljudima mogućnost da uživaju u avanturi. A ono što je naročito zanimljivo, jeste da se ti trenuci dugo pamte. Jednom doživljeni takvi trenuci se više ne mogu ponoviti, pa je zato poželjno da vam oni ostanu u lepom, a ne u ružnom sećanju. Zato se dobro pripremite, pridržavajući se sledećih saveta.

Pripremite svoj automobil

Najbitnije je da budete sigurni u automobil, kojim ćete se prevesti do željene destinacije. Zapravo to je ključan detalj, ukoliko ne želite da doživite neprijatna iznenađenja tokom izleta. Obavezno pre putovanja proverite osnovne stvari, poput kočnica, hladnjaka, nivoa ulja. Ako vam se tom prilikom bilo šta učini sumnjivo, obavezno odvezite auto kod majstora.

Ne zaboravite da proverite rezervnu gumu i sve ostalo što vam može zatrebati tokom putovanja.

Obavezno ponesite prvu pomoć

Iako ste u obavezi po zakonu da u automobilu imate i set Prve pomoći, mnogi vozači često na to ne obraćaju naročitu pažnju.

Poželjno je da na putovanje ponesete sve što smatrate da vam može zatrebati. Takođe je bitno da sva ta medicinska sredstva imate pri ruci u toku vožnje.

U slučaju da koristite neke lekove, dobro proverite pre početka putovanja da li smete da ih konzumirate u toku vožnje.

Ponesite hranu i vodu

Vrlo je važno za bezbednost da vozač bude okrepljen, odnosno da ne bude žedan ili gladan. Možda niste o tome na taj način razmišljali, ali je dobro poznato da ljudi koji voze gladni mogu da budu naročito razdražljivi, pa čak i pospani. Takođe, u toku vožnje nije poželjno ni prejedanje, jer to može da dovede do usporenih reakcija.

Foto: Pixabay.com

Dakle, umerenost je u ovom slučaju ključna.

Kako navodi Inventiva, poželjno je da u toku vožnje izbegavate unos veće količine kofeinskih i naročito slatkih napitaka. I mada to mnogima izgleda kao bolji izbor, takvi napici imaju dosta loših efekata. U principu, samo ćete imati lažan utisak o okrepljenosti, usled unosa veće količine šećera, a vrlo brzo ćete uočiti i negativne efekte takvih napitaka. Svakako je bolje prednost dati običnoj vodi i hrani, koja će vam zaista dati energiju.

Rezervišite smeštaj na vreme

Ukoliko putujete dalje od mesta stanovanja, bolja je opcija da odmorite u nekom smeštajnom objektu i da pravite pauzu, kako biste bezbedno stigli na odredište. Dobro razmotrite ponudu hotela usput i rezervišite smeštaj na vreme.

A ako ste baš avanturističkog duha, možete prenoćiti i u nekom kampu koji se nalazi na putu do izabrane destinacije.

Nikad ne vozite umorni

Sigurno i sami ovo znate, ali nije zgoreg pomenuti. Čim primetite prve znake umora, trebalo bi da napravite pauzu i odmorite od vožnje.

Javite se najbližima

Ako želite da budete potpuno bezbedni tokom putovanja, dobra je opcija da svoju porodicu ili prijatelje informišete neposredno pre odlaska na put o lokaciji. Na taj način ćete biti mirniji, jer ćete se manje brinuti čak i ako se nešto nepredviđeno tokom putovanja dogodi.

Jednostavno, vaši najbliži će znati gde ste i ako im se određeno vreme ne budete javljali, znaće koje službe treba da kontaktiraju kako bi vas pronašli i pružili vam pomoć. Na taj način će i članovi vaše porodice ili prijatelji manje brinuti, jer će tačno znati kojim putem idete i gde mogu da vas pronađu ukoliko se naročito zabrinu.

A kada sve ovo preduzmete, ostaje vam samo da uživate u putovanju do odabrane destinacije.

#Automobil

#Putovanja

#Savet

#vožnja