AKTUELNO

Saznajte šta je glukomanan i kako vam može pomoći u procesu mršavljenja.

Mršavljenje nije uvek lako, a dugoročni uspeh zahteva ozbiljnu posvećenost i istrajnost. Mnogi dodaci ishrani, dijete i planovi za mršavljenje se predstavljaju kao efikasna strategija za mršavljenje, tvrdeći da u velikoj meri olakšavaju i ubrzavaju baš taj proces mršavljenja.

Jedan od njih naziva se i glukomanan. Da li ste već čuli za njega? U pitanju je prirodno dijetetsko vlakno koje se predstavlja kao efikasan dodatak za mršavljenje.

Ovaj članak detaljno predstavlja delovanje glukomanana i bavimo se važnim pitanjem – da li je to nešto što treba da probate i uvrstite u svoju strategiju kako biste postigli željeni rezultat? Pa da počnemo…

ŠTA JE ZAPRAVO GLUKOMANAN?

Kako smo već i napisali, glukomanan je prirodno dijetetsko vlakno koje je rastvorljivo u vodi, a izdvojeno je iz biljke poznate pod imenom – konjac (neki je zovu i đavolji jezik).

Glukomanan se može pronaći kao dodatak u određenim napicima, a dodaje se i prehrambenim proizvodima. Najčešće se može naći u testeninama i brašnu.

Glukomanan čini 40% suve težine biljke konjac, a poreklom je iz jugoistočne Azije. Ima dugu istoriju upotrebe u biljnim mešavinama i tradicionalnoj hrani poput tofua, rezanaca i želea koji se pravi od pomenute biljke.

Glukomanan ima izuzetnu sposobnost upijanja vode i jedno je od najviskoznijih prehrambenih vlakana. Upija toliko tečnosti da mala količina glukomanana dodata u čašu vode pretvara čitav sadržaj u gel. Veruje se da upravo ta jedinstvena svojstva doprinose njegovim pozitivnim efektima na mršavljenje.

Foto: Promo/Herbafast

KAKO GLUKOMANAN DOPRINOSI MRŠAVLJENJU?

Sada već znate da je glukomanan dijetetsko vlakno koje je rastvorljivo u vodi. Kao i druga rastvorljiva vlakna, veruje se da pomaže kod mršavljenja i to na nekoliko načina:

-Sadrži veoma malo kalorija.

-Zauzima prostor u stomaku i podstiče osećaj sitosti. Na ovaj način se smanjuje i unos hrane (viška kalorija) tokom obroka.

-Kao i druga rastvorljiva vlakna, smanjuje apsorpciju proteina i masti.

-Takođe, hrani dobre bakterije u crevima (neke studije su pokazale povezanost između bakterija u crevima i telesne težine.)

Ukoliko se pitate zašto je glukomanan tako poseban i zašto pričamo baš o njemu, važno je da znate da se razlikuje od većine drugih rastvorljivih vlakana, jer je izuzetno viskozan, što ga čini posebno efikasnim kada je u pitanju mršavljenje.

OSTALI ZDRAVSTVENI BENEFITI

Pored toga što ima pozitivan uticaj na gubitak težine, glukomanan može imati još neke pozitivne zdravstvene efekte:

Glukomanan doprinosi smanjenju ukupnog holesterola, „lošeg“ LDL holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Prvenstveno, glukomanan doprinosi smanjenju holesterola u krvi tako što smanjuje apsorpciju holesterola u crevima. Prema ovom istraživanju, dodavanje glukomanana u redovnu ishranu moglo bi potencijalno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kao vlakno koje je rastvorljivo u vodi, glukomanan se takođe uspešno koristi i za pomoć kod zatvora (opstipacije).

KAKO SE KORISTI I DA LI IMA NEŽELJENIH EFEKATA?

Glukomanan ima uticaj na mršavljenje ukoliko se uzima pre obroka. Preporučuje se konzumiranje između 15 minuta do jednog sata pre obroka. Glukomanan se dobro podnosi i smatra se sigurnim za upotrebu.

Kada su u pitanju neželjeni efekti neki ljudi mogu osetiti blage neželjene efekte kao što su nadimanje, gasovi, meka stolica ili dijareja. Ovi neželjeni efekti nisu česti.

Uzimanje lekova ili bilo koje terapije potrebno je uzeti najmanje četiri sata nakon ili jedan sat pre unosa glukomanana, jer glukomanan može smanjiti apsorpciju lekova.

Foto: Promo/Herbafast

GDE MOGU PRONAĆI GLUKOMANAN?

Proizvod koji sadrži visoku koncentraciju biljnih vlakana je Herbafast® Fiber. 4 grama glukomanana i 14 gr nutriose dnevno (u 2 kesice), pomažu vam da unesete potrebne količine vlakana. Herbafast Fiber će vam omogućiti da se osećate sito u dužem vremenskom periodu.

Kada popijete Herbafast Fiber, vlakna upijaju vodu i zauzimaju prostor u želucu, sprečavajući da unesete više hrane nego što vam je zaista neophodno.

Želudac šalje signal mozgu da je pun, a vi tu informaciju doživljavate kao sitost. Jednostavno rečeno – više niste gladni. Želudac nije u mogućnosti da svari vlakna, pa ih zbog toga duže zadržava i zbog toga ste duže siti. Istovremeno, biljna vlakna pospešuju lučenje želudačnih sokova bogatih enzimima koji vare unetu hranu, a pun želudac luči supstance koje smanjuju apetit.

Naša preporuka je da koristite dve kesice Herbafast Fibera dnevno. Sadržaj kesice se rastvara u hladnoj vodi i pije se odmah nakon rastvaranja (kako se napitak ne bi pretvorio u gel/žele). Jednu možete popiti pola sata pre ručka, a drugu pola sata pre večere. Savetujemo da posle Fibera popijete još jednu čašu obične vode. *Herbafast Fiber nije zamena za obrok.

DA LI TREBA DA GA PROBAM?

Sudeći prema mnogim zdravstvenim istraživanjima i dokazima, glukomanan je efikasan dodatak za mršavljenje. Ali kao i kod bilo koje druge strategije za mršavljenja potrebno je da imate na umu da on ne donosi čuda i neverovatne rezultate sam.

Jedini način za dugoročno mršavljenje je trajna promena stila života. Glukomanan vam može pomoći da taj proces i promenu olakšate, ali neće učiniti čuda sam od sebe. Deo posla morate uraditi i vi.

Autor: Pink.rs

#višak kilograma