AKTUELNO

Delfin Fungi, koji je osvojio srca meštana jednog gradića u okrugu Keri u Irskoj misteriozno je nestao nakon što je skoro 40 godina uživao blizu obale ovog grada i pokrenuta je opšta potraga za njim.

Meštani su izašli čamcima na pučinu, a u potragu su se uključili i ronioci, ne bi li našli maskotu, koja je od ovog grada napravila turističku atrakciju. Mnogi građani su u suzama i nadaju se da će im se Fungi vratiti.

Kada je Fungi stigao do obala pre 37 godina, ljudi su iz svih delova zemlje dolazili kako bi ga videli, pa je grad oživeo. Kako piše Irish post, čak oko 100 poslova zavisi od Funginog povratka, jer svakog dana na desetine čamaca vodi turiste na pučinu, kako bi videli ovog delfina, a tu su i suvenirnice i kafići koji nose njegovo ime.

- Meštani baš vole ovog delfina. On je deo Dingla, deo priče o ovom gradu. Za Fungija znaju širom sveta, za Dingl znaju širom sveta, a delfin je razlog za ponos svima nama koji živimo ovde - rekao je lokalni novinar Šon Mek za BBC.

On objašnjava da je osamdesetih bila kriza u Irskoj i da je Fungi bila ta koja je "oživela grad" privlačeći turiste. Fungi je toliko voleo ljude da je uvek bio voljan da pliva i da se mazi, a prošle godine Fungi je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji usamljeni delfin na svetu.

Međutim, prošle sedmice je delfin nestao bez traga. To je prvi put u gotovo četiri decenije da je Fungi nestao na duže od 24 sata. Meštani se nadaju da je otplivao dalje u potrazi za hranom, ali mnogi pak veruju da je uginuo.

Stručnjaci kažu da je Fungi poseban jer malo koji delfin se zadrži na jednom mesto dugo vremena, a Fungi to čini već 37 godina.

Ukoliko i ne pronađu Fungi svi se samo nadaju da je dobro i da uživa u otvorenim vodama.

#Delfin