AKTUELNO

Ima li razloga za brigu?

Kad prođu topli dani, svi znamo šta verovatno većini ljudi sledi – zapušen nos. Ove godine ta svima poznata pojava možda može biti i razlog za zabrinutost, s obzirom na pandemiju korona virusa. Činjenica je da su curenje iz nosa i začepljen nos navedeni kaosimptomi korona virusa, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali ne smatra se istovremeno najčešćim simptomom, smatra dr Neha Vajas. Pa koliko bi trebalo da budemo zabrinuti ako nam nos curi, ako je zapušen i ako kijamo?

Evo šta treba da znate:

Koliko često se javlja kao simptom korona virusa?

Za sad nema tačnog podatka koliko zaraženih osoba ima i ovaj simptom, ali Svetska zdravstvena organizacija kaže da postoje. Na samom početku pandemije, objavili su rezultate koje tvrde kako je 4.8 pacijenata u Kini prijavilo i ovaj simptom. Brojka je mnogo manja od simptoma poput temperature (87.9%), suvog kašlja (67.7%) i umora (38.1%).

Kako prepoznati da li se radi o simptomu korona virusa?

Poput mnogih simptoma kovida 19, začepljen nos nije specifičan simptom, što znači da se može povezati s brojnim bolestima. To je posebno važno znati u vreme kada nam prete i grip i alergije, ali i obična prehlada. Zapravo, jedini način da saznate da li se radi o korona virusu jeste da se testirate, a ta odluka će zavisiti i od drugih simptoma, okolnostima i mišljenja lekara. Važno je, dakle, kontaktirati doktora, osim ako imate i neke teže simptome koji zahtevaju hitan medicinski pregled.

Dr Vajas navodi da ako joj pacijent dođe s navedenim simptomom, prvo će proveriti da pacijent ima i druge simptome korona virusa, uz opšte zdravstveno stanje.

"Važno je ne donositi zaključke bez provere, pa će tako svaki lekar pitati postoje li i simptomi alergije i imate li istih problema svake godine kad nastupi jesen", dodaje doktorka.

Uz to, i vaše životne navike igraju veliku ulogu. Ako ignorišete uputstva o distanciranju, ne nosite masku ili ne perete ruke, test za korona virus bi morao da bude sledeći korak, zaključila je dr Vajas. Ipak, ako ste od onih koji slede preporuke, vaš lekar verovatno neće odmah savetovati testiranje na korona virus.

#Zdravlje