AKTUELNO

Za borbu protiv virusa, potreban je jak imuni sistem, a naš narod kaže da "Zdravlje na usta ulazi".

Nutricionisa Milka Raičević rekla je da ovih dana najviše u ishrani treba da budu zastupljeni citrusi, ali i bundeva.

- Sve ono što je narandžasto i sve ono što je crveno, jer to znači da u sebi ima više antioksidanasa nego što ćemo u toku zime da jedemo... Znači cvekla koja je idealna, šargarepa koja je takođe idealna u kombinaciji sa citrusima - kazala je Raičević za TV Pink.

Ona je rekla da je jako dobro konzumirati kiselo-mlečne proizvode, od kojih je na prvom mestu kefir.

- Ne zaboravite, u kefir možete da dodate laneno seme - predložila je Raičević i dodala:

Sve što je crveno, zeleno, žuto i belo su pravilne namirnice za unos u svakodnevnom obroku.

Raičević je posavetovala domaćice da je vreme da se kiseli kupus.

- Zašto? Prvo, zato što kupus ima probiotsko delovanje. Drugo, zato što kupus ima dovoljno vitamina C i ne daj Bože ukoliko imate temperaturu možete kašičicom po kašičicom vraćati so i samim tim podizati imunitet i snižavati temperaturu - rekla je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Raičević je naglasila da je potrebno da se ujutru rastegnemo, da se toniziramo, da budemo fizički aktivni i jedemo sirovo voće i povrće.

- Ne zaboravimo i naše supe, ali one supe od kostiju, domaće, sa puno zeleniša. I, ako se ne daj Bože prehladimo, tu je pileća supa - istakla je ona.

Raičević je napomenula i da je beli luk idealan, u kombinaciji sa limunom.

- Ukoliko posle toga sažvaćete peršun neće se ništa osetiti... Ja mojim pacijentima kažem i da podele luk na dva dela, zamotaju u hleb i progutaju sa kiselim mlekom. Efekat je isti - otkrila je.

Preporučila je da se uzme glavica kupusa, podeli na dva dela, ostavi 48 sati, ili 24 sata, u vodi.

Onda pijte vodu, ozdravićete u svakom slučaju!

#Ishrana

#Kiseli kupus

#Milka Raičević

#Nutricionista

#Zdravlje