AKTUELNO

U potaž po želji možete dodati komade krotona ili komadiće začinjenog dvopeka, ili kockice sira, da bi dobili punije jelo i ceo obrok.

Sastojci:

300-400 g rendane ili sečene bundeve

3 šargarepe

2 krompira

2 luka

so, biber, bosiljak

svež peršun

beli luk

(za mrsnu varijantu ide još kašika maslaca i kisela pavlaka)

Priprema:

Bundevu, iseckanu šargerpu, luk i krompir, stavite u lonac sa 1,5 l vode i lagano skuvajte. Kuvajte 20-25 minuta, samo toliko da vam se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove, kao i šargarepa, i onda se kuva svega 10 minuta. Tako se čuvaju vitamini u povrću. Kada je povrće skuvano, ocedi se pola vode iz šerpe u kojoj je ostalo kuvano povrće. Uz pomoć štapnog miksera propasirajte povrće da dobijete gustu masu. Dodajete po potrebi vodu od kuvanog povrća, koju ste prethodno izdvojili, da dobijete željenu gustinu. Dodajte iscekan peršun, beli luk i malo bosiljka pa promešajte.

Ako pravite mrsni potaž od bundeve ili sa uljem, u ovoj fazi dodajete maslac ili ulje, so, biber, i vratite na šporet da se malo prokuva. Čim provri, kuvajte minut dva, pa skinite sa ringle, dodajte iseckan peršun i beli luk, i malo bosiljka, izmešajte i ostavite sa strane.

#Bundeva

#Potaž