AKTUELNO

Najpoznatija turistička lokacija u Peruu, Maču Pikču otvorila se nakon višemesečnog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, ali za samo jednog posetioca: Japanca koji je zbog virusa ostao "zarobljen" u zemlji.

"Prva osoba na Zemlji koja je otišla u Maču Pikču od otključavanja sam ja", objavio je Jesse Kataiama na svom Instagram nalogu.

Peruansko ministarstvo kulture dozvolilo je jednom japanskom turisti da posle skoro sedam meseci čekanja poseti ostatke drevne citadele Inka na vrhu planine Maču Piču.

"Ovo je zaista neverovatno! Hvala vam", dodao je on u video snimku objavljenom na Fejsbuk stranicama lokalne turističke vlasti u Kusku, gde se nalazi čuvena lokacija.

Japanski instruktor boksa zaglavljen je u Peruu od marta, kada je kupio kartu za turističko mesto samo nekoliko dana pre nego što je zemlja proglasila zdravstvenu opasnost.Rekao je peruanskim novinama da je planirao samo tri dana putovanja u toj oblasti, ali s otkazanim letovima i zatvorenim granicama zatekao se tamo mesecima.

Na kraju je njegova nevolja došla do lokalne turističke vlasti koja se složila da mu da posebnu dozvolu da poseti grad Inka, ponovo otvorivši lokaciju samo za njega.

View this post on Instagram

マチュピチュキタァァァァァァァァァァァァァァァァァァ‼️‼️‼️ この前の新聞見てくれて 「頑張って」「応援してる」 「なんでも頼って」 「マチュピチュの俺の家タダで使ってええよ」 「マチュピチュ開いたらタダでガイドしたる」 「マチュピチュ村の村長に行ける様に言っとくわ」 ペルーの人達、ペルーに住んでる日本の人達から沢山メッセージもらいました😂 もう行けへんやろなと思ってたけど、皆さんが村長、政府に頼んでくれて 超特別に行かせてもらった👏🏽笑 ペルーの人達みんな優しすぎるぅ〜くぅ〜 本当にありがとうございます!! 村長と一緒にマチュピチュいった人今までおらんやろ笑 閉鎖後、1番最初にマチュピチュ行った地球人は俺だぁぁぁぁぁ🔥🔥🔥 #世界一周 #バックパッカー #27ヵ国目 #ペルー #マチュピチュ #貸し切り #村長のガイド付き #村長ごっつ男前 #トムクルーズ似なんよ #ミッションインポッシブルなんよ #peru #machupicchu #lastsamurai

A post shared by Jesse Katayama (@jessekatayama) on

Maču Pikču je najtrajnije nasleđe carstva Inka koje je vladalo velikim delom zapadne Južne Amerike 100 godina pre španskog osvajanja u 16. veku.Ruševine naselja Inka 1911. godine ponovo je otkrio američki istraživač Hiram Bingham, a 1983. godine UNESCO ga je proglasio mestom svetske baštine.

Prvobitno je trebalo da se ponovo otvori za posetioce u julu, ali je to pomereno za novembar.

Samo 675 turista dnevno će moći da posete ovu turističku atrakciju, što je 30 odsto od broja dozvoljenog pre pandemije, a od posetilaca se očekuje da zadrže socijalno distanciranje.Otkako se prvi put otvorio za turiste 1948. godine, zatvoren je samo jednom, dva meseca 2010. godine, kada je poplava uništila železničke pruge koje ga povezuju sa Kuskom.

#Putovanja