AKTUELNO

Ne kažu uzalud da je pas najbolji čovekov prijatelj.

Povezanost psa i čoveka traje već 40.000 godina i pas je bio prva životinja koju je čovek pripitomio. Danas postoji više od trista rasa pasa, a jedna rasa drži prvo mesto kao najpopularnija.

Labrador retriver najpopularnija je rasa na svetu, a čak i oni koji nisu toliko slabi na pse, razneže se kad ugledaju ovog lepotana. Pasmina je uzgojena za fizički rad, odnosno za skupljanje predmeta u vodi, te se, uz zlatne retrivere, najčešće koriste u terapijske svrhe, te kao psi vodiči i psi tragači.

Ovi divni psi staložene, tople i izrazito prijateljski nastrojene naravi vrlo umirujuće deluju na čoveka, izuzetno su odani, inteligentni i laki za treniranje. Najsrećniji su kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe.

Slavan je i po svojoj inteligenciji, privrženosti, empatiji, strpljenju i otmenosti, zbog čega je idealan kućni ljubimac za porodicu s decom.

Labradori retriveri su i samouki psi – posmatraju ponašanja ljudi i ponavljaju ih. Uprkos tome što su zaista veliki (u visinu narastu do 55 centimetara, a teže od 30 do 45 kilograma) srećni su i u manjim domovima, ali ih je potrebno redovno šetati.

Za pripadnike ove rase pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s telesnim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja.

Lista deset najpopularniji rasa pasa na svetu:

Labrador retriver

Nemački ovčar

Zlatni retriver

Buldog

Bigl

Pudla

Francuski buldog

Bokser

Jorkširski terijer

Rotvajler

#Životinja